Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș

parcul național cheile bicazului-hășmaș Astăzi ajungem în nord-estul României, într-unul dintre parcurile naționale ale cărui atracții turistice sunt apreciate de tot mai mulți turiști.

Astăzi ajungem în nord-estul României, într-unul dintre parcurile naționale ale cărui atracții turistice sunt apreciate de tot mai mulți turiști. Stațiunea climaterică Lacu Roșu, punctul de observare de pe masivul Suhardul Mic, dar și Cheile Bicazului, supranumite "Împărăția din piatră", sunt doar câteva dintre punctele de interes pentru cei ajunși aici.

Cea mai spectaculoasă rută dintre regiunile Transilvania și Moldova trece prin Cheile Bicazului. Apa a săpat, prin stânca Munților Hășmaș, un defileu foarte strâmt și foarte adânc, în care, pe alocuri, diferența de nivel între vârful peretelui de piatră și firul apei ajunge la 300 de metri. Relieful calcaros de aici a permis, în afară de bine-cunoscutele Chei ale Bicazului, crearea unei multitudini de fenomene asemănătoare, mai mici sau mai mari. Avem astfel Cheile Bicăjelului, Cheile Cupașului, Cheile Lapoșului, Cheile Șugăului, fiecare cu farmecul său.

Barna Hegyi, directorul administrației Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș.

"Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș este unul dintre cele mai mici parcuri naționale din România, dar are foarte multe valori naturale de prezentat. Ne gândim, astfel, la Lacu Roșu și la Cheile Bicazului care sunt atracții recunoscute în toată România și în Europa centrală și de est în general. Lacu Roșu este un lac natural de baraj, care s-a format în anul 1836. Pădurea din zonă a fost inundată, iar, în prezent, se văd pe luciul apei trunchiurile copacilor pietrificați. De asemenea, Cheile Bicazului sunt cele mai impresionante chei de calcar, de 6 km lungime, cu pereți înalți."


Ajunși în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș, turiștii vor avea o ofertă foarte variată de petrecere a timpului liber. Barna Hegyi, directorul administrației parcului. 

"Sunt 18 trasee turistice și 3 trasee educative. Pe aceste trasee educative sunt amplasate și niște cabine foto care sunt unicat în România. Cabinele foto amplasate deasupra Cheilor Bicazului și deasupra Lacului Roșu, se mai pot vedea numai în Alpi. La 10 km de Parcul Național, lângă drumul național 12C, care leagă orașul Gheorgheni de Lacu Roșu, există o pârtie de schi.  Se pot face și drumeții. În jurul Lacului Roșu există o pistă de bicicletă, iar în stațiune se pot închiria biciclete electrice. Totodată, acest traseu se poate parcurge și cu trăsura.  Sunt, așadar, multe activități pe care turiștii să le poată face."


Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș nu are un centru de vizitare, însă veți găsi un punct de informare în stațiunea Lacu Roșu. De asemenea, pe site-ul administrației parcului, cheilebicazului-hasmas.ro, veți găsi numere de telefon la care puteți solicita ghidaj pentru traseele turistice. 

Barna Hegyi: "Noi intrăm săptămânal în legătură cu turiștii străini întrucât ei sunt cei care ne vizitează site-ul, ne caută, solicită și ghidaj. Am oferit astfel de servicii pentru turiști din Grecia, Ungaria, Polonia, Anglia. Toți au fost foarte încântați de ceea ce oferă natura în Parcul Național Cheile Bicazului Hășmaș. Având în vedere că prin parc trece drumul național 12C, cu un trafic intens între Transilvania și Moldova, cei care tranzitează mai lasă în urmă deșeuri pe care noi încercăm să le îndepărtăm periodic. Acesta e singurul aspect negativ sesizat de către turiștii străini, însă încercăm să ținem sub control fenomenul."


Meșteșugari nu veți găsi foarte mulți, însă veți găsi obiecte de artizanat chiar în Cheile Bicazului. Acolo vin vânzători ambulanți din comuna Corund, care-și comercializează oalele de lut. De asemenea, există și câteva evenimente tradiționale, spune  Barna Hegyi, directorul administrației parcului Cheile Bicazului-Hășmaș.

"Vara, de obicei, se organizează Ziua Lacului Roșu. De asemenea, în județul Neamț, în comuna Bicaz, există o sărbătoare tradițională câmpenească numită Armidem. La aceste evenimente, turiștii pot participa și sunt chiar așteptați. Nu există probleme cu locurile de cazare. Mai ales în stațiunea Lacu Roșu există oferte pentru toate buzunarele."


Traseele turistice pe munte, recomandate de administrația Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș, sunt destinate atât celor experimentați cât și începătorilor. Ele au o durată cuprinsă între o oră și opt ore. Unele nu sunt recomandate iarna, altele sunt recomandate pe tot parcursul anului, însă se pot dovedi dificile atunci când sunt precipitații. Este obligatorie echiparea cu îmbrăcăminte adecvată pentru drumeție, observarea condițiilor meteo și consultarea administrației parcului privind parcurgerea traseului, pentru a evita incidentele și pentru a vă asigura o experiență de neuitat.


În ceea ce privește traseele și promovarea turistică, Barna Hegyi, directorul administrației parcului Cheile Bicazului-Hășmaș, spune că există câteva planuri. 

"Avem planuri de viitor.  Acestea au, printre altele, ca obiectiv, și promovarea unui turism sustenabil. Dorim să lărgim pistele de bicicletă care sunt în parcul național, să stabilim niște trasee speciale pentru echitație. Aceste planuri le punem în aplicare cu sprijinul autorităților locale și al ONG-urilor din zonă."


Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș poate fi poarta de intrare către județul Neamț. Astfel, ne putem bucura de priveliștea deosebită asupra lacului și barajului Bicaz. Este un baraj construit în 1960, impunător, aflat la  6 km de orașul Bicaz. În spatele lui, se află lacul de acumulare Izvorul Muntelui, pe o lungime de 35 de km, care împreună cu peisajul din jur, cu dealuri, cu satele din vale și cu masivul Ceahlăul, care se vede în fundal, formează o priveliște deosebit de pitorească.  www.rri.ro
Publicat: 2022-07-07 16:07:00
Vizualizari: 350
TiparesteTipareste