#newTogether, un documentar produs de Forumul Cultural Austriac şi regizat de Carmen Lidia Vidu

#newtogether, un documentar produs de forumul cultural austriac şi regizat de carmen lidia vidu În timpul perioadei de lockdown instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa, Forumul Cultural Austriac București a invitat 60 de artiști din Austria şi România să reflecteze la propriul lor viitor artistic...

 

În timpul perioadei de lockdown instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa, Forumul Cultural Austriac București a invitat 60 de artiști din Austria şi România să reflecteze la propriul lor viitor artistic și la modul în care arta lor și comunitățile noastre se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Intervenţiile video pe care le-au trimis au fost postate pe paginile Forumul Cultural Austriac București de pe rețelele de socializare. Având în vedere acest succes, echipa FCA București a decis să încredințeze apreciatei regizoare de teatru şi de film, Carmen Lidia Vidu, producția unui documentar de amploare, plecând de la materialele video ale artiștilor participanţi. 

 

Am vorbit cu Andrei Popov, directorul adjunct al Forumului Cultural Austriac Bucureşti, producător delegat al filmului documentar  #newTogether, despre cum s-a născut acest proiect, conceput de el și de Thomas Kloiber, directorul FCA Bucureşti. 

"Este un proiect care s-a născut în momentul în care s-a instituit pandemia. În acel moment, eu și Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac București, ne-am pus niște întrebări referitoare la utilitatea pe care o mai are munca noastră, la ce mai servește cultura în momentul în care necesitățile omului obișnuit sunt cu totul altele, unele extrem de imediate, dacă ne amintim momentul acela. Și atunci, pentru că nu găseam un răspuns satisfăcător la această întrebare pe care am continuat să mi-o pun în acești ani, am încercat să aflăm ce spun principalii beneficiari ai activității noastre, și anume artiștii. Astfel că am întrebat 30 de artiști din Austria și 30 de artiști din România cum au trăit perioada respectivă, o perioadă în care - vă aduceți aminte- stăteam în casă și nu aveam alte soluții, nimeni nu știa cum să facă să progreseze cumva în activitatea sa sau dacă are rost să progreseze în activitate. I-am întrebat pe artiștii respectivi cum își văd ei propriul viitor, viitorul însemnând atât viața lor personală, cât și cea artistică, după încheierea pandemiei. Așa s-a născut un experiment video care a durat două luni, artiștii au înregistrat aceste mesaje video în perioada de lockdown și ni le-au trimis atunci. Toate filmulețele sunt făcute la cald, în acel moment, și pot fi văzute integral în continuare pe pagina noastră de Facebook, pagina FCA, unde puteți vedea întregul context, tot ce au spus acești artiști la momentul respectiv. După terminarea acestui experiment, unul dintre artiștii participanți, Mihai Zgondoiu, ne-a întrebat dacă nu cumva am dori să facem un film folosind acest material imens, care însumează câteva zeci de ore de video."                                                                   

Așa s-a născut ideea filmului documentar "#newTogether, a cărei regie i-a fost încredințată lui Carmen Lidia Vidu, artistă premiată cu GOPO și UNITER, puternică voce feministă, lider de opinie care vorbește despre teme socio-politice, culturale, civice."#newTogether e o formă de dialog în izolare, e o mărturie de la Momentul Zero. Fragilitatea noastră, vulnerabilitatea, frica au devenit o limbă universală pe care am vorbit-o cu toții în 2020, pe timp de pandemie de Covid-19" spune Carmen Lidia Vidu despre proiect.Gabriel Bebeșelea, Tudor Giurgiu, Ada Hausvater, Radu Iacoban, Dan Lungu, Dan Perjovschi, Istvan Teglas, Alexandru Weinberger, Elena Vlădăreanu Gottlieb Wallisch, Elise Wilk, Franzobel sunt câțiva dintre artiștii pe care care îi puteți vedea în#newTogether. 

 

Andrei Popov, directorul adjunct al Forumului Cultural Austriac Bucureşti:

 "Carmen Lidia Vidu a reorganizat materialul, a selecționat din cele câteva zeci de ore de video momentele cele mai grăitoare pentru story-ul și linia pe care am convenit-o împreună cu Cristina Baciu, autoarea animației, a coloanei sonore și a montajului, care a făcut o treabă absolut extraordinară. Carmen Lidia Vidu și Cristina Baciu au realizat acest film care este mai mult decât un documentar sau o dovadă a acelui moment pe care l-am trăit cu toții. Acest documentar de 54 de minute este, pe de o parte, un fel de dicționar al ideilor și stărilor pe care le-am avut cu toții la acel moment, pe de altă parte, este o oglindă, o dublă oglindă. Este o oglindă pentru artiștii care au participat și s-au pus pe ei înșiși în vizorul camerei, iar a doua oglindă este cea pe care filmul o pune în fața societăților noastre, indiferent că este vorba de România, Austria sau oricare altă țară. Pentru că noi toți am trăit același lucru în același timp, iar faptul că filmul surprinde acest lucru este principalul lui merit. În plus, ceea ce și-a propus regizoarea Carmen Lidia să suprindă a fost atât discursul verbal, cât și pe cel corporal, de aceea a ales secvențe în care artiștii transmit ceva și în acest fel."             

 

Recent, #newTogether a fost proiectat la Teatrul Național din Timișoara, la Iași, în cadrul Classix Festival, iar în perioada 1-15 martie poate fi văzut pe platforma Segal Center Film Festival on Theater and Performance din New York. 

 

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-07-16 17:20:00
Vizualizari: 338
TiparesteTipareste