Jurnal Românesc - 03.08.2022

jurnal românesc - 03.08.2022 Consiliul Economic şi Social a dat aviz favorabil iniţiativei legislative de modificare a Legii cetăţeniei române în favoarea etnicilor de origine română din comunităţile istorice tradiţionale din Balcani şi Europa.

Consiliul Economic şi Social a dat aviz favorabil iniţiativei legislative de modificare a Legii cetăţeniei române în favoarea etnicilor de origine română din comunităţile istorice tradiţionale din Balcani şi Europa, a declarat vicepreşedintele AUR Ringo Dămureanu, preşedintele Comisiei pentru Constituţionalitate din Camera Deputaţilor. Modificarea propusă constă în introducerea unui nou articol în Legea nr.21/1991 a cetăţeniei române cu următorul conţinut: cetăţenia română se poate acorda, la cerere, cetăţeanului străin, al unui stat din Europa, care în mod liber îşi declară originea română şi apartenenţa la filonul lingvistic românesc, îşi asumă identitatea culturală română şi se declară român de pretutindeni.

Proiectul de lege mai menţionează posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate. Totodată, o altă prevedere este referitoare la copiii minori ai solicitanţilor de cetăţenie română, în sensul că şi aceştia dobândesc cetăţenia română la solicitarea părinţilor odată cu cererea acestora sau ulterior, înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

 

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, s-a intalnit marţi, 2 august, cu ambasadorul Republicii Federale Germania în România, E.S. Peer Gebauer. Cu aceasta ocazie, preşedintele interimar al Senatului si-a exprimat aprecierea cu privire la calitatea investiţiilor germane şi contribuţia acestora la dezvoltarea economiei româneşti, menţionând potenţialul imens de creştere a prezenţei germane pe piaţa din România, în mod special în domenii strategice. Alina Gorghiu a subliniat si oportunitatea de relocare a industriei germane din Rusia, Belarus, Asia şi chiar Ucraina, în contextul continuării războiului declansat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Un alt obiectiv naţional strategic abordat de Alina Gorghiu a fost aderarea României la spaţiul Schengen. Gorghiu a subliniat că România a dovedit o gestionare eficientă a frontierei externe a UE, în contextul generat de războiul din Ucraina şi şi-a exprimat speranţa că Germania va susţine aderarea României la spatiul Schengen.

 

Un recital de muzică de cameră, al cărui obiectiv principal este promovarea muzicii clasice și valorificarea patrimoniului cultural românesc, va avea loc joi, 4 august 2022, ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta. Concertul va fi susținut de formația camerală „Trio Florescu – Fernandez” (Monica Florescu - pian, Maksim Fernandez Samodaiev - violoncel și Rafaela Fernandez Samodaiev - vioară). Este al treilea concert dintr-o serie de evenimente cu muzică de cameră organizate de ICR Budapesta va prezenta fațete diferite ale aceluiași concept, cu un program diferit, menit să promoveze cultura română prin interpretari contemporane de muzică clasică.

 

Jurnal de Virus”, un proiect itinerant inițiat de Dan Perjovschi şi produs de Galeria White Cuib din Cluj-Napoca și Muzeul de Artă Satu Mare, este prezentat la Galeria ICR Viena, în perioada 4-26 august 2022. La vernisaj, care va avea loc joi, 4 august 2022, vor participa artiştii-curatori ai proiectului vienez: Alina Andrei, Olivier Hölzl și Gloria Luca. Expoziția are loc în contextul participării Gloriei Luca la programul Q21 2022 | MQ Artist-in-Residence susținut de Fundația ERSTE și de tranzit.org.

Proiectul a fost inițiat la începutul pandemiei de COVID-19, când Dan Perjovschi avea programată o expoziție personală la Galeria White Cuib. Evenimentul inițial a fost amânat și în cele din urmă adaptat pentru rețelele de socializare ale galeriei, artistul transformându-l rapid într-o oportunitate de a accesa diferite perspective artistice în timpul izolării. 

 

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 03.08.2022

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-08-03 11:59:00
Vizualizari: 711
TiparesteTipareste