Stocul de gaze naturale, în grafic

stocul de gaze naturale, în grafic România nu va avea probleme în privinţa asigurării gazelor naturale la iarnă, dă asigurări ministrul Energiei, Virgil Popescu.

România este peste graficul asumat în faţa Comisiei Europene la stocurile de gaze naturale, a declaratministrul Energiei, Virgil Popescu. În acest context, el a dat asigurări că nu vor fi probleme cu furnizarea gazelor în această iarnă. La peste 1,8 miliarde de metri cubi se ridică rezerva de gaze naturale a României, a precizat ministrul, care a explicat că aceasta înseamnă depăşirea ţintei care trebuia atinsă abia în toamnă. 

Virgil Popescu: "Mergem într-un ritm accelerat cu stocarea gazelor naturale. Ţinta la 1 august era 46%, ţinta la 1 septembrie era 57%. Deja suntem la 59,48%, deci depăşim cifra din luna septembrie. Estimez că la 1 noiembrie vom avea peste 80% gaze naturale, ceea ce ne va asigura confortul iernii. Românii nu au de ce se teme că nu vom avea gaze naturale în această iarnă." 


El a mai spus că Ministerul Energiei lucrează la planul de reducere a consumului de gaze cu 15%, aşa cum a recomandat Comisia Europeană, însă nu există, deocamdată, motive pentru această reducere. Totuşi, a precizat că trebuie să ne obişnuim să economisim. Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă, i-a cerut preşedintelui Consiliului Concurenţei să verifice evoluţia preţului la energie, întrucât există o diferenţă vizibilă între preţul la producător şi cel din piaţă. 

Nicolae Ciucă: "Consiliul Concurenţei împreună cu ANRE, cu toţi cei care au responsabilităţi în acest domeniu, vă rog să verificaţi această evoluţie a preţului. Piaţa zilei următoare trebuia să fie una de echilibrare, ori putem să constatăm astăzi că ea a devenit chiar o piaţă consolidată de tranzacţionare a energiei şi vă rog să verificaţi dacă aici se produc sau nu elemente speculative privind tranzacţionarea energiei." 


În contextul războiului din Ucraina, Europa încearcă să scape de dependența de gazul rusesc. Multe ţări s-au pregătit pentru posibilitatea ca Moscova să înceteze complet livrările, după ce le-a redus deja. Astfel, sunt căutate soluții alternative.Olanda şi-a redus cu succes consumul de gazecu o tremie de la începutul anului, însă există și state precum Polonia sau Ungaria care se opunraţionalizării acestuia. Pe de altă parte, livrările de gaze naturale lichefiate din Statele Unite au crescut foarte mult. În primele sașe luni, americanii au trimis mai mult gaz în Europa decât în tot anul trecut. 

Și conducta care aduce gaze din Azerbaidjan către piețele grecești și italiene își va mări semnificativ capacitatea de livrare în Europa, până la 12 miliarde de metri cubi pe an.România, în prezent, țara din UE cel mai puțin dependentă de gazul rusesc, are cantități mari de gaze naturale neexploatate în Marea Neagră, volumul estimat fiind de 200 de miliarde de metri cubi. Cea mai mare cantitate se află în perimetrul Neptun Deep, pe care compania românească de stat, Romgaz îl va exploata alături de austriecii de la OMV Petrom.


RadioRomaniaInternational · Nota - 04.08.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-08-04 11:49:00
Vizualizari: 578
TiparesteTipareste