Transport public gratuit în staţiunile din sudul litoralului

transport public gratuit în staţiunile din sudul litoralului Începând de luni, 1 august, staţiunea Mangalia, din sudul litoralului românesc al Mării Neger, foloseşte autobuzele electrice achiziționate în cadrul unui proiect cu fonduri europene

Începând de luni, 1 august, staţiunea Mangalia, din sudul litoralului românesc al Mării Neger, foloseşte autobuzele electrice achiziționate în cadrul unui proiect cu fonduri europene, cu care transportă gratuit turiști sau localnici din Mangalia, dar şi din staţiunile sudice aparţinând de Mangalia (Saturn, Venus, Cap-Aurora, Jupiter, Neptun-Olimp). Prin implementarea acestui proiect, Mangalia devine prima localitate din județul Constanța, în care se introduce transportul public ecologic, cu autobuze electrice, fără costuri din partea călătorilor.


Primarul orașului Mangalia, Radu Cristian, le promite tuturor călătorilor curse gratuite cu transportul public, de la gară la hotel sau între stațiuni și oraș. Măsura este menită să atragă mai muți turiști și vine în completarea recentei măsuri de anulare a taxei de parcare pentru autovehicule. Gratuitatea este valabilă până la momentul finalizării proiectului, în decembrie 2023. Dar primarul spune că, după această dată, va propune în Consiliul Local adoptarea unei hotărâri care să asigure gratuitatea în continuare. 


Autobuzele vor circula, într-o primă etapă, de luni până vineri, între orele 06:00 - 22:00, pe un traseu din oraș și stațiuni, începând din zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 și până în Olimp, precum și pe arterele principale din toate stațiunile. În plus, locuitorii Mangaliei, atât din zonele centrale, cât și cei care locuiesc în cartierul de case, vor beneficia de același transport nepoluant, ecologic.


Autovehiculele sunt acționate complet electric și dotate cu echipamente și sisteme informatice, comunicare și informare audio-video a pasagerilor, dar și cu rampe pentru persoanele cu dizabilități.


Reamintim că Primăria Mangalia a adoptat un proiect de hotărâre care vizează suspendarea plăţii tarifului pentru utilizarea locurilor de parcare amenajate în oraş şi staţiunile turistice Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter şi Neptun-Olimp, până la sfârşitul sezonului estival. 


Parcarea în staţiunile respective costa 3 lei (circa 60 de eurocenţi) pe oră pentru autoturisme, 5 lei (circa 1 euro) pe oră pentru autoutilitare, tariful pe zi fiind de 15 lei (circa 3 euro) pentru orice tip de autovehicul. Municipalitatea a luat această decizie pentru a impulsiona sezonul turistic şi pentru a încuraja cât mai mulţi turişti să-şi petreacă vacanţele în staţiunile aparţinând de Mangalia, fără a mai avea grija de a plăti locul de parcare, indiferent unde aleg să lase maşina, în parcările publice din oraş şi staţiuni. 


RadioRomaniaInternational · Concret despre România 05.08.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-08-05 17:23:00
Vizualizari: 964
TiparesteTipareste