Achiziții publice pentru consolidarea industriei europene de apărare

achiziții publice pentru consolidarea industriei europene de apărare Comisia Europeană a adoptat o propunere de regulament care vizează consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun pentru perioada 2022-2024.

Revenirea conflictelor teritoriale și a războiului de mare intensitate pe teritoriul european impune statelor membre ale Uniunii Europene să își regândească planurile și capacitățile de apărare. Șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, reuniți la Versailles anul acesta, s-au angajat să consolideze capacitățile europene de apărare, având în vedere agresiunea militară a Rusiei. Declarația de la Versailles prevede în special că statele membre ar trebui să își crească cheltuielile pentru apărare, să intensifice cooperarea prin proiecte comune și să-și remedieze deficiențele.


Astfel, Comisia Europeană își respectă angajamentul de a institui un instrument al Uniunii Europene, pe termen scurt, care să consolideze capacitățile industriale de apărare prin achiziții publice în comun de către statele membre. Instrumentul, care a fost solicitat de Consiliul European, urmărește să răspundă celor mai urgente și critice nevoi de produse din domeniul apărării. E un răspuns de urgență ca urmare a războiului din Ucraina și are ca scop sporirea capacităților de apărare, spune Thierry Breton, comisar european pentru piața internă. 

"Toate statele membre au răspuns pozitiv solicitării de ajutorare a Ucrainei, însă și-au folosit stocul existent de artilerie. Acest lucru a creat deficiențe care trebuie remediate imediat. Prin acest instrument, propunem o modalitate, la nivel european, care ne va ajuta să ne refacem proviziile. În al doilea rând, dorim să evităm fragmentarea. Multe state membre au anunțat cheltuieli crescute pentru apărare, iar finanțarea nu trebuie realizată la nivel național. Pe lângă apariția fragmentării, ar fi afectată și interoperabilitatea. Astfel, acest instrument este o alternativă pentru statele membre. Reprezintă o încurajare pentru investiții comune. De asemenea, ne dorim adaptarea industriei noastre la noua realitate. Avem un conflict în vecinătate, pe continentul nostru, iar industria nu e adaptată încă la amploarea conflictului de la granițele noastre. O concurență între statele membre ar însemna o creștere a prețului și, astfel, nu toate statele ar avea acces la necesarul dorit. Așadar, trebuie să acționăm la nivel european, pentru a sprijini un acces comun și pentru a accelera dezvoltarea industrială."


Concret, instrumentul va sprijini acțiuni care respectă existența unui consorțiu format din cel puțin trei state membre, extinderea cooperării existente sau o nouă cooperare în ceea ce privește achizițiile publice în comun ale celor mai urgente și critice produse din domeniul apărării. De asemenea, vor fi stabilite proceduri de achiziții care reflectă implicarea bazei industriale și tehnologice de apărare europeană.


Comisia Europeană se bazează pe o adoptare rapidă pentru a fi în măsură, până la sfârșitul anului 2022, să sprijine statele membre în abordarea, prin cooperare, a celor mai urgente și critice nevoi ale acestora în materie de produse din domeniul apărării. În plus, Comisia Europeană va propune un regulament privind programul european de investiții în domeniul apărării, care va servi drept punct de plecare pentru viitoarele proiecte comune de dezvoltare și de achiziții publice de mare interes comun pentru securitatea statelor membre și a Uniunii Europene.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles 08.08.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-08-08 12:04:00
Vizualizari: 241
TiparesteTipareste