Franța este în starede alertă. Italia contabilizează pagube agricole de miliarde de euro. Olanda, Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația se confruntă cu dificultatea de a asigura furaje animalelor. În Spania, volumele de apă stocate în bazine sunt, în prezent, cu peste o treime mai mici decât media pe zece ani. Cât despre Portugalia, apa din lacurile de acumulare pentru centralele hidroelectrice este la jumătate din media pe șapte ani.
Să nu uităm nici de incendiile care afectează țări din sudul Europei ! Iar toate acestea au o cauză comună - căldura excesivă și seceta severă.
Și România nu face excepție. Aproape 243.000 de hectare din 30 de judeţe, adică din trei sferturi de țară, sunt afectate de secetă. Cele mai recente date centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale arată că suprafaţa calamitată este în creştere faţă de sfârşitul săptămânii trecute, când 28 de judeţe anunţaseră că aproximativ 230.000 de hectare erau afectate de lipsa apei. Cel mai mult au avut de suferit culturile de grâu şi triticale, un hibrid de grâu şi secară : suprafaţa calamitată a urcat la 133.000 de hectare. Urmează suprafeţele cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară - 20.000 de hectare, rapiţă - 24.000 de hectare și porumb - 40.000. Agricultorii sunt disperaţi şi spun că vor avea piederi foarte mari.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a promis un ghid de bune practici, realizat cu Academia de Ştiinţe Agricole şi cu cei mai valoroşi specialişti din România, pentru că, în opinia sa, seceta poate fi combătută nu numai prin irigarea culturilor, ci şi prin tehnologiile aplicate şi prin alegerea soiurilor. În privința irigațiilor, România trebuie să ajungă, până în 2027, la 2,6 milioane de hectare de suprafaţă irigabilă, pentru care s-au prevăzut 1,5 miliarde de euro de la bugetul naţional - a precizat același ministru Petre Daea.
Într-o postare pe o reţea de socializare, el scrie că punerea în aplicare a programului de reabilitare a sistemului de irigaţii aprobat, recent, de Guvern trebuie să se facă zi de zi, fără întrerupere. Oficialul a făcut și un apel la responsabilitate: nu pot fi trecute cu vederea distrugerile de-a lungul anilor. Nesăbuința sau lipsa de acțiune se pot vedea, în unele cazuri, prin vegetație forestieră care a ocupat întreaga secțiune a canalelor de irigații, prin canale avariate ori prin stații de punere sub presiune devastate.
Lucrările de reabilitare au început, dar e important să avem grijă și să păstrăm ce facem, să nu mai distrugem - a pledat ministrul Agriculturii.
Există, în România, totuși, numeroase contraexemple, adică lucrări bine conduse în teren ce se oglindesc în produsele obținute, a căror calitate nu este cu nimic mai prejos decât în orice altă exploatație din țările fanion ale agriculturii europene. Să mai spunem și că recoltatul grâului s-a încheiat în România, întreaga producţie este înmagazinată, iar cantitatea obţinută va asigura necesarul de consum al ţării, existând şi disponibilităţi pentru export.