Importanţa Directivei UE privind avertizorii de integritate

importanţa directivei ue privind avertizorii de integritate Până pe 17 decembrie 2021, statele membre aveau obligația să finalizeze procesul de transpunere în legislația națională a unei directive europene din 2019, numită Directiva Whistleblowers (sau Directiva Avertizorilor de integritate)

Avertizorii de integritate, adică persoanele care raportează sau divulgă informații privind un fapt ilegal obținute într-un context profesional, ajută la prevenirea prejudiciilor și la detectarea amenințării sau a prejudicierii interesului public. Măsurile aplicate la nivel european pentru protejarea avertizorilor de integritate au fost, până în 2018, inegale și fragmentate, consecința fiind că au existat numeroase situaţii în care aceștia nu au avut curajul să își raporteze preocupările de teama represaliilor. 

În 2018 Comisia Europeană a prezentat un pachet de inițiative care includeau o propunere de Directivă privind protejarea persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii și o comunicare care stabilește un cadru juridic cuprinzător pentru protejarea avertizorilor de integritate. Scopul este apărarea interesului public la nivel european, instituirea unor canale de raportare ușor accesibile, interzicerea represaliilor împotriva avertizorilor și stabilirea unor măsuri de protecție specifice.

Directiva UE a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii a intrat în vigoare în decembrie 2019, urmând ca  statele membre s-o transpună în legislația lor națională până la sfârşitul anului 2021. Mai multe state membre, printre care România, nu au transpus corect respectiva directivă a UE, astfel că fondurile europene la care ar trebui să aibă acces sunt puse în pericol de încălcarea statului de drept. 


Ramona Strugariu, europarlamentar Renew Europe, a semnalat acest lucru:

"Protecţia intereselor financiare ale UE înseamnă un cadru complex, care include mecanisme de detecţie, investigare, pedepsire, recuperare, dar şi de prevenţie. Un rol extrem de important pentru detecţie şi prevenţie, în special în contextul achiziţiilor făcute în perioada pandemiei, dar nu numai, îl au avertizorii de integritate. Ei sunt acei oameni verticali, care atunci când sesizează fapte de corupţie în companiile sau în instituţiile publice în care lucrează, au curajul să le denunţe. Pentru a semnala corupţia, avertizorii de integritate au însă nevoie de canale sigure şi de o protecţie sporită, garantată de lege. Chiar procurorul-şef al Parchetului European sublinia recent acest lucru, în contextul în care România nu a transpus corect şi complet Directiva Europeană privind protecţia avertizorilor de integritate. Iar România nu este singurul stat care se află în această situaţie, alte şaptesprezece state membre se află în aceeaşi situaţie, netranspunând corect această directivă. Mai mult, în România, legea recent adoptată de Parlamentul României, goleşte Directiva de conţinut. Iar asta pune în pericol atât activitatea Parchetului European, cât şi cadrul de protecţie al intereselor financiare ale UE. Le cer tuturor statelor membre care nu au transpus Directiva să facă acest lucru corect şi cât mai repede, pentru că altfel nu protejăm interesele financiare ale Uniunii, ci opacitatea, frauda şi corupţia."


RadioRomaniaInternational · ALO BRUXELLES - 10.08.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-08-10 09:15:00
Vizualizari: 203
TiparesteTipareste