Solidaritate europeană împotriva incendiilor

solidaritate europeană împotriva incendiilor Pompieri din România sar în ajutorul colegilor lor francezi, care trebuie să gestioneze incendii de vegetație în sud-vestul țării.

Aflată în mijlocul unui val sever de căldură şi al unei secete prelungite, Franța se confruntă cu reaprinderea unor indendii de pădure în regiunea Gironde din sud-vestul țării. Flăcările s-au răspândit mult mai repede decât cele care au devastat în luna iulie regiunea, iar mii de persoane au fost evacuate din calea focului. La stingerea uriașului incendiu de vegetație pompierii francezi sunt ajutați de colegi din mai multe țări, într-un gest pe care preşedintele Emmanuel Macron l-a descris drept o demonstraţie a solidarităţii europene. Italia, Grecia şi Suedia se numără între țările care au trimis avioane care dispersează apă, iar din România 77 de salvatori vor ajuta la stingerea incendiilor. Autoritățile de la București au decis să trimită și tehnică specifică. Este vorba despre 17 mijloace de intervenție care merg în misiune la solicitarea Guvernului francez, prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă. 


Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, este prima dată când România desfăşoară o operaţiune de salvare atât de amplă pe cale aeriană: "Din punctul nostru de vedere, aceasta este o premieră, în care trimitem mijloace tehnice şi maşini de pompieri, cu capacitate destul de mare, vorbim şi de cele de 4000 de litri, pe calea aerului, folosind avioane care aparţin unei baze militare. Acestea au fost puse la dispoziţia noastră şi le folosim în contextul colaborării sub Mecanismul de Protecţie Civilă European. Trimitem mijloacele de transport, am propus această misiune, a fost acceptată, iar forţele noastre de intervenţie vor fi la dispoziţia colegilor din Franţa şi gata de intervenţie fără să fie obosiţi după ce traversează mii de kilometri până în Franţa." 


"România este solidară cu Franţa, partenerul şi prietenul nostru tradiţional, care se confruntă în aceste zile cu incendii extinse de vegetaţie. La fel ca în cazul Republicii Elene, când România a avut o contribuţie importantă la stingerea incendiilor, şi acum dovedim capacitatea noastră de a fi un partener pe care aliaţii se pot baza", a transmis, într-un mesaj, premierul Nicolae Ciucă. 


În urmă cu doar câteva zile, pompierii români și-au încheiat misiunea în Grecia, unde echipe specializate de intervenție au răspuns solicitărilor formulate de Atena, tot prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă. 56 de pompieri români au operat la stingerea incendiilor din apropierea capitalei elene în două ture consecutive, a câte 28 de persoane, ei fiind înlocuiți ulterior de salvatori din alte țări europene. Grecia se confruntă de la începutul verii cu sute de incendii, multe simultane, pe fondul caniculei cu temperaturi de peste 40 de grade. Operaţiunile din acest an au fost marcate de prăbuşirea unui elicopter de intervenţie lângă insula Samos, soldată cu doi morţi şi doi supravieţuitori, între care şi pilotul român.www.rri.ro
Publicat: 2022-08-12 12:28:00
Vizualizari: 235
TiparesteTipareste