Jurnal Românesc - 16.08.2022

jurnal românesc - 16.08.2022 Românii din diaspora care doresc să revină în ţară şi să investească într-o afacere pot obţine finanţare de până la 200.000 lei prin intermediul programului Start-Up Nation.

Românii din diaspora care doresc să revină în ţară şi să investească într-o afacere pot obţine finanţare de până la 200.000 lei prin intermediul programului Start-Up Nation, aflat la cea de-a treia ediţie, potrivit unui comunicat al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.
"România este acasă! Aici putem clădi împreună un prezent şi un viitor tot mai prosper, atât pentru noi, cât şi pentru copiii noştri. Sunt multe oportunităţi de care puteţi profita. Una dintre ele este programul Start-Up Nation, care are în premieră un pilon dedicat diasporei. Concret, veţi putea accesa o finanţare nerambursabilă de până la 200.000 lei pentru a vă deschide propria afacere în ţară. România vă aşteaptă!", a declarat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
Suma maximă, în valoare de 200.000 lei, poate fi obţinută dacă se vor crea prin proiect cel puţin două locuri de muncă full time. Aplicanţii care îşi asumă, în schimb, crearea unui singur loc de muncă, vor putea primi maximum 100.000 lei. Suplimentar, firma beneficiară trebuie să vină cu o cofinanţare în procent de cel puţin 5% din valoarea eligibilă a proiectului.
Pentru a accesa programul, în plus faţă de condiţiile standard impuse de procedură, românii din diaspora trebuie să facă dovada domiciliului sau rezidenţei în străinătate în ultimele 12 până la momentul înscrierii, printr-un permis de şedere/dovadă de stabilire, viză de rezidenţă/de lungă şedere sau certificate de rezidenţă.
Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, până la 01 septembrie a.c. Persoanele interesate au la dispoziţie şi un manual, care cuprinde paşii necesari pentru aplicarea în cadrul programului.

 

Pe 24 august, de la ora 15.00, la Teatrul Național din București, va fi lansată cartea „Teatru româno-canadian (Schimburi culturale și strategii manageriale”, scrisă de Simona Hodoș, o româncă stabilită în Canada de mulți ani, implicată și în mediul asociativ de peste ocean, prin Asociația ROCADE. Cartea va fi prezentată de profesor universitar dr. Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru, de actorul Horațiu Mălăele, de Emil Boroghină – director fondator al Festivalului Internațional Shakespeare (Craiova) și de alte personalități ale teatrului românesc, în prezenta E.S, doamna Annick Goulet, ambasadoarea Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.

 

Conferențiar dr. Adrian Lemeni, director al Școlii doctorale „Dumitru Stăniloae” și profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București va susține conferința cu tema „Tehnicizarea vieții: limite și provocări”. Conferința va avea loc joi, 18 august, ora 18:00, în continuarea vecerniei, la Centrul Bisericesc München.

Organizatorii își propun ca oamenii care participă la această întâlnire să primească posibile răspunsuri la întrebările care se ridică în societatea actuală: Tehnica ne poate schimba modul în care gândim? Poate să schimbe adevărul sau trebuie să plătim pentru eficiența pe care ne-o facilitează? Totul, într-o paradigmă a unei gândiri asumate și vii, nu a respingerii ideii de tehnologie.

Cu această ocazie participanții vor putea achiziționa cartea „Tehnicizarea inumană a vieții” semnată deAdrian Lemeni.

 

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău sprijină organizarea a două ateliere de film MOLDOX Lab: EXPLORATION și MONTAJ, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX, care se va desfășura în perioada 24-28 august 2022 la sediul Teatrului Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu” din Cahul.

Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX se adresează atât publicului larg, cât și profesioniștilor din domeniul cinematografiei, oferind proiecții de film social, urmate de discuții cu realizatorii filmelor proiectate pentru publicul larg, dar și ateliere de creație și workshopuri susținute de experți pentru realizatorii de film documentar profesioniști sau în devenire din Republica Moldova.

Moldox Lab este o platformă de instruire și conectare a talentelor locale cu producătorii internaționali de film documentar. An de an, aceasta aduce la un loc pasionații de industria cinematografică care își doresc să scoată la lumină probleme actuale ale societății prin intermediul filmului documentar, dar și experți de talie mondială care oferă susținere și ghidare în procesul de creație. Misiunea Moldox Lab este de a sprijini și instrui talentele locale să creeze filme documentare cu impact social pentru Republica Moldova și să faciliteze accesul acestora pe platformele europene.

Anul acesta, în cadrul MOLDOX Lab vor fi organizate 5 ateliere de creație ce se vor desfășura în paralel cu proiecțiile din festival: Exploration, Montaj, InterAction, Inspiration și Critică de film.

 

Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona (Rua do Barão 10) găzduiește până pe 20 octombrie 2022, expoziția de fotografie „A Fada do Salgueiroˮ/ „Zâna dintre sălciiˮ, a artistei Alina Zaharia, curatoriată de Vítor Nieves și organizată în colaborare cu Institutul de Producție Culturală și Imagine din Portugalia. 

Expoziția cuprinde un ansamblu de fotografii și proiecții video care abordează un stil documentar a cărui narativă senzorială invită la reflecție asupra condiției femeii în societatea actuală. Deși are un caracter profund personal, fiind un proiect autobiografic, expoziția dezbate teme generale precum reconstrucția memoriei, reconcilierea cu trecutul și identitatea de sine. O parte dintre fotografii au fost realizate de Alina Zaharia în anul 2021, într-o călătorie la casa părintească din România, în satul Salcia, județul Brăila. De altfel, titlul a fost inspirat din legenda românească „Fata din Dafin” și adaptat ca o metaforă a identității, mereu în căutare de a-și defini moștenirea spirituală și culturală pe care aceasta o aduce în domiciliul său occidental.

Expoziția cuprinde, de asemenea, fotografii realizate în Portugalia, ca o continuare a trăirilor din România. Pe parcursul perioadei de expunere la galeria ICR Lisabona, pornind de la tematica propusă de artistă, vor fi organizate o serie de evenimente conexe, precum workshop de fotografie, masă rotundă cu invitate din Portugalia și vizite ghidate, a căror date de desfășurare vor fi anunțate ulterior. În plus, în luna octombrie, expoziția va fi integrată în IMAGO Lisboa Photo Festival.

 

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 16.08.2022

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-08-16 11:45:00
Vizualizari: 368
TiparesteTipareste