Provocări şi modalităţi de redresare pentru turismul din Uniunea Europeană

provocări şi modalităţi de redresare pentru turismul din uniunea europeană Turismul reprezintă un domeniul important pentru economia Uniunii Europene, atât din perspectiva contribuţiei la Produsul Intern Brut, cât şi pentru că asigură 23 de milioane de locuri de muncă.

Având ca reper datele statistice din primele luni ale acestui an, operatorii din turism se arătau optimişti la începutul acestei verii în privinţa revenirii turismului din statele membre la un nivel apropiat de cel din vara anului 2019, un an faţă de care sunt comparate cifrele din timpul pandemiei. În luna iunie a acestui an, Malta a găzduit a 7-a ediție a Forumului de Turism al Mediteranei la care au participat circa o mie de delegaţi din 28 de ţări. La evenimentul organizat în Malta au fost reprezentate patru state din top 10 mondial al turismului, Franța, Spania, Italia și Turcia, cărora li s-au adăugat alte state pentru care acest sectorul are o importantă contribuție la Produsul Intern brut, precum Croația, Grecia, Tunisia, Egipt și, nu în cele din urmă, Malta.

          

La Forumul din Malta au participaţi oficiali şi experţi din statele membre ale Uniuniii Europene, inclusiv de la instituţiile europene, în încercarea de a identifica modalităţi de redresare şi de creştere turismului în bazinul Mediteranei, unde se află state membre ale Uniunii Europene precum Franţa, Italia, Spania, Grecia, Croaţia şi Malta, în care turismul are, pe de o parte, o importantă contribuţie la produsul intern brut, iar pe de altă parte asigură milioane de locuri de muncă. 

Valentina Superti, director în cadrul Direcției Generale Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri a Comisiei Europene, este responsabilă de politicile privind turismul, textilele, economia socială și digitalizarea industriei.  

"Turismul reprezintă mai mult de zece procente, de fapt aproape treisprezece procente din PIB-ul Europei. În unele zone este chiar aproape de treizeci de procente. Turismul contribuie major la PIB-ul din Europa. În același timp, asigură 23 de milioane de locuri de muncă. Dincolo de aceste cifre semnificative, turismul este un mod de viață pentru mulți europeni. Turismul aduce, de asemenea, multe beneficii pentru regiunile care valorifică bunuri naturale și culturale ale Europei. Ar trebui să fim conștienți de faptul că nu s-au încheiat complet consecințele pandemiei, iar provocările globale aduse în special acum de războiul din Ucraina, fac probabil ca recuperarea să fie mai lentă decât ne-am așteptat."


Criza energetică, creşterea inflaţiei şi perturbarea lanţurilor internaţionale de aprovizionare au un impact negativ asupra turismului european, în primul rând din cauza creşterii costurilor de transport şi cazare. Pentru a atenua acest impact negativ, Uniunea Europeană a pregătit căi de acţiune pentru redresarea sectorului turismului 

Valentina Superti, Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri a Comisiei Europene: 

"Noi am lansat, la nivel european, o foaie de parcurs. Vrem să trecem de la strategie la acțiune, de la strategie la un proiect inovator. Principiile directoare din această foaie de parcurs se referă la sustenabilitate, foarte importantă pentru mediu şi la sustenabilitatea socială. De asemenea, este vorba despre mai multă digitalizare. Lucrăm pentru protejarea biodiversităţii, deoarece menţinerea biodiversităţii în Europa este fundamentală pentru a ne păstra bunurile naturale fantastice pe care le avem."

          

Turismul durabil în Uniunea Europeană şi în bazinul Mediteranei  rămâne una dintre preocupări. Provocările din ultimul deceniu, precum instabilitatea politică și economică a unor țări din bazinul Mediteranei, migrația ilegală și, nu în cele din urmă, poluarea, au arătat că statele din bazinul Mediteranei trebuie să coopereze, atât la nivel bilateral şi regional, cât şi în cadrul Uniunii Europene.


RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 17.08.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-08-17 08:54:00
Vizualizari: 493
TiparesteTipareste