Comisia sprijină România în producţia de hidrogen din surse regenerabile

comisia sprijină românia în producţia de hidrogen din surse regenerabile Comisia a aprobat o schemă de ajutoare de stat pentru România în valoare de 149 de milioane de euro în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență pentru a sprijini producția de hidrogen.

Odată cu nevoia unei tranziţii rapide către energia şi economia nepoluante, hidrogenul a început să se bucure de o atenţie sporită în Europa şi în întreaga lume. Hidrogenul este un combustibil extrem de eficient, poate fi depozitat şi transportat şi are o mulţime de aplicaţii în industrie, transporturi, energie şi construcţii. Pentru că nu emite dioxid de carbon şi aproape nici un fel de materii poluante, hidrogenul obţinut din surse regenerabile a devenit o soluţie pentru ecologizarea proceselor industriale şi a altor sectoare economice. Hidrogenul este, astfel, esenţial nu numai pentru angajamentele Uniunii Europene de a-şi atinge neutralitatea climatică până în 2050, conform Pactului Verde European, dar şi în efortul global de implementare a Acordurilor Climatice de la Paris.


În anul 2020, Comisia îşi anunţa Strategia pentru Hidrogen. Iată ce anunţa atunci vicepreşedintele executiv al Comisiei, Frans Timmermans, principalul coordonator al politicilor climatice: 

"Hidrogenul curat este una dintre priorităţile de top ale tranziţiei  noastre către energia curată.Vom investi mult pentru a face ca hidrogenul curat să fie, pe viitor, parte a mixului nostru energetic."


Acum, Comisia a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de 149 de milioane Euro, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.


Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a arătat că aceste fonduri vor permite României să își consolideze capacitățile de producție de hidrogen din surse regenerabile, limitând în același timp posibile denaturări ale concurenței. Măsura va ajuta, de asemenea, România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele și petrolul din industriile greu de decarbonizat și din transporturi și să își reducă dependența de combustibilii fosili importați.


Schema se va desfășura până la 31 decembrie 2023, va fi finanțată parțial prin Mecanismul de redresare și reziliență şi va sprijini construcția de noi instalații pentru producția de hidrogen din surse regenerabile. Obiectivul este realizarea, până la 31 decembrie 2025, a unor capacități de producție a hidrogenului din surse regenerabile de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză care să producă cel puțin 10 000 de tone de hidrogen pe an.


În cadrul schemei, sprijinul va fi acordat sub formă de granturi directe. Valoarea maximă a ajutorului care poate fi acordat fiecărui proiect nu trebuie să depășească 50 de milioane EUR.


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 17.08.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-08-17 08:09:00
Vizualizari: 359
TiparesteTipareste