Vaccinurile împotriva COVID-19: Comisia și Moderna adaptează calendarele de livrare

vaccinurile împotriva covid-19: comisia și moderna adaptează calendarele de livrare Comisia Europeană și compania Moderna își adaptează calendarele de livrare pentru sfârșitul verii și pentru perioada de iarnă. Măsura vine ca urmare a unui acord între cele două și pentru a răspunde mai bine nevoilor statelor membre în materie de vaccinur

Prin acordul încheiat recent se vor adapta calendarele de livrări de vaccinuri covenite inițial prin contract. Astfel, livrările de doze programate pe parcursul verii vor fi făcute în toamna și iarna acestui an, atunci când statele membre vor avea cel mai probabil nevoie de stocuri suplimentare de vaccinuri pentru campanile naționale, spun oficialii europeni. Acordul la care executivul comunitar și compania Moderna au ajuns va asigura și accesul autorităților naționale la vaccinuri adaptate variantelor de COVID-19, dacă sunt autorizate, în momentul în care au nevoie de ele pentru propriile campanii de vaccinare și pentru a-și sprijini partenerii mondiali. În acest caz, statele membre ale Uniunii Europene, pot alege să primească vaccinurile adaptate în temeiul contractului actual. Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides: 

"Viitorul vaccinurilor este un domeniu cheie pe care trebuie să ne concentrăm. Continuăm să lucrăm cu cercetătorii și producătorii de vaccinuri  pentru a dezvolta seruri rezistente la variante care oferă protecție pe termen mai lung împotriva infecțiilor. De partea noastră, vom lucra pentru a dezvolta o strategie pentru vaccinurile de generație următoare. Am lansat un proces de asigurare a capacităților de producție pentru vaccinuri în Europa în cadrul EU-FAB, cu scopul de a ne asigura că avem vaccinuri adecvate atunci când este necesar".


 Acordul mai garantează, totodată, că la cererea anumitor state membre ale Uniunii Europene, compania Moderna poate furniza 15 milioane de doze suplimentare de vaccinuri candidate de rapel împotriva variantei Omicron, condiția fiind obținerea autorizației de introducere pe piață în termene care să permită folosirea acestor doze în campaniile de vaccinare. În 2020, Uniunea Europeană a investit masiv în producția mondială a unei serii de vaccinuri împotriva COVID-19, iar statele membre au avut în mod egal acces la vaccinuri. De asemenea, un număr mare din aceste seruri au fost folosite și în cadrul eforturilor de la nivel mondial de combatere a pandemiei. 

RadioRomaniaInternational · Europa la zi 25.08.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-08-25 07:40:00
Vizualizari: 382
TiparesteTipareste