Discuţii privind supraimpozitarea lanţului din energie

discuţii privind supraimpozitarea lanţului din energie Guvernul român pregăteşte supraimpozitarea agenţilor de pe piaţa energetică, despre care spune că obţin profituri foarte mari.

Coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR şi-au propus ca, săptămâna viitoare, să adopte un act normativ prin care să supraimpoziteze producătorii, intermediarii şi furnizorii de energie. Liderii coaliţiei au cerut, deja, ministerului de Finanţe şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie să facă simulările necesare şi acestea să fie prezentate în zilele următoare, pentru ca, până pe 1 septembrie, guvernul să aibă pe masa de lucru un act normativ care să stabilească exact modul şi valoarea supraimpozitării. Personaj controversat, atacat nu doar de opoziţie ori presă, ci şi de propriii parteneri social-democraţi pentru modul în care gestionează criza, ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, spune acum că profiturile foarte mari din domeniu trebuie să fie eliminate. El a dat ca exemplu intermediarii, despre care spune că doar cumpără ieftin de la producători şi vând scump consumatorilor. 

Virgil Popescu  "Ne gândim foarte mult la o impozitare a întregului lanţ de producţie, intermediere şi furnizare. În general, un impozit, o taxă, nu e stabilită de Ministerul Energiei. Noi putem da consultanţă pe zona de energie, suntem prezenţi în grupurile de lucru, dar acolo, să zicem, liderii de proiect sunt Autoritatea de Reglementare în Energie, care are toate datele centralizate, şi Ministerul de Finanţe. Trebuie să fie cât mai corect şi cât mai ferm. Nu pot unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească. Impozităm pe toată lumea atunci când sunt profituri foarte mari. Şi piaţa de energie electrică, în anumite zone, face profituri foarte mari. După mine, un intermediar de energie electrică sau de gaze naturale n-ar trebui să câştige mai mult de câteva procente. Ia şi vânde, nu face nimic altceva." 

Ministrul Popescu a mai spus că, în toamnă, guvernanţii vor decide ce se va întâmpla pe piaţa energetică după 31 martie 2023, dată până la care este în vigoare ordonanţa de urgenţă ce plafonează preţurile la energie electrică şi la gazele naturale. Între timp, pe continent se înmulţesc vocile care acuză Rusia că, după ce a invadat Ucraina, uzează de exporturile de hidrocarburi ca de o armă, pentru a se răzbuna pentru sancţiunile impuse de occidentali. Dintr-o ţară altminteri neutră şi obişnuită să facă afaceri cu ruşii, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a cerut Uniunii Europene "să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent. Şeful guvernului conservator de la Viena a afirmat că subiectul trebuie discutat într-o reuniune de urgenţă şi că "preţul electricităţii trebuie să scadă", iar preşedintele rus, Vladimir Putin, nu mai trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor. "Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie" - a conchis Nehammer.

RadioRomaniaInternational · Discuţii privind supraimpozitarea lanţului din energie - 29.08.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-08-29 11:44:00
Vizualizari: 491
TiparesteTipareste