Jurnal Românesc - 31.08.2022

jurnal românesc - 31.08.2022 Sportivii nevăzători Răzvan Nedu şi Alex Benchea, din Lotul Naţional de Paraclimbing, au cucerit vârfurile Grossglockner, de 3798 de metri, şi Matterhorn, de 4478 de metri, din Munţii Alpi, a anunţat Asociaţia Climb Again

Parlamentul României trebuie să modifice legile justiţiei în conformitate cu angajamentele europene, pentru a face posibilă ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare până la sfârşitul acestui an şi intrarea României în Spaţiul Schengen, astfel încât românii să nu mai fie umiliţi la graniţe, a declarat procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Crin Bologa. "Consider că cetăţenii României au dreptul să intre în Spaţiul Schengen fără a mai fi umiliţi la graniţele României. Pentru ei trebuie ridicat MCV, care să ducă mai departe la intrarea României în Spaţiul Schengen", a spus şeful DNA. Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat proiectele de modificare a legilor Justiţiei, iar adoptarea lor reprezintă acum prioritatea noii sesiuni parlamentare, care începe la 1 septembrie. Declaraţia lui Crin Bologa vine în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz şi-a anunţat sprijinul necondiţionat pentru ca România să devină membru cu drepturi depline al spaţiului european de liberă circulaţie. În discursul său, susţinut la Praga, oficialul german a arătat că România, Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru aderare şi a promis că va acţiona pentru ca aceste să devină membrii cu drepturi depline.


Comisarul european responsabil cu domeniul Transporturilor, Adina Vălean, şi ministrul român al Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, au fost printre personalităţile europene decorate de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru susţinerea acordată Kievului în faţa invaziei ruse. Potrivit guvernului ucrainean, pentru "merite personale semnificative în consolidarea cooperării interstatale, sprijinirea suveranității statului și integrității teritoriale a Ucrainei şi contribuția semnificativă la popularizarea statului ucrainean în lume", Adina Vălean a primit "Ordinul de Merit, gradul III", iar Vasile Dîncu, "Ordinul Prințului Iaroslav cel Înțelept gradul III". Pe lista personalităților decorate se mai află secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, mai mulți comisari de la Bruxelles și miniștri ai Apărării din state europene. Lista nu conţine, însă nici un oficial ungar. Administraţia de la Kiev a lăudat în repetate rânduri România pentru sprijinul oferit în faţa agresiunii militare a Moscovei şi pentru felul în care au fost primiţi refugiaţii în ţara noastră.


Sportivii nevăzători Răzvan Nedu şi Alex Benchea, din Lotul Naţional de Paraclimbing, au cucerit vârfurile Grossglockner, de 3798 de metri, şi Matterhorn, de 4478 de metri, din Munţii Alpi, a anunţat Asociaţia Climb Again, coordonatorul echipei de paraclimbing a României. Expediţia sportivilor români, a căror capacitate vizuală cumulată este de doar 1%, a durat aproape două săptămâni. Cei doi nu sunt la prima realizare de acest fel. În 2019, Alex Benchea a reuşit prima ascensiune pe Kilimanjaro a unui căţărător nevăzător român. În 2020 şi 2021, alături de Răzvan Nedu şi însoţiţi de echipa de sprijin Climb Again împreună cu alpiniştii români Cristina Pogacean şi Teofil Vlad, au dus steagul României pe Mont Blanc, la 4810 metri, şi pe Elbrus, la 5642 de metri. Următoarea ţintă a celor doi este vârful Aconcagua, supranumit acoperişul Americii de Sud pentru înălţimea sa de 6960 de metri.


Artista Aurora Kiraly a fost selectată pentru o rezidență artistică, organizată la Bruxelles, de Fundația Boghossian, în perioada 1-29 septembrie. Aceasta este primul artist de origine română acceptat în programul de rezidență şi face parte dintr-un grup de 24 de artişti care, timp de o lună, vor avea oportunitatea de a trăi și de a lucra în casa și studioul vilei baronului Louis Empain, loc devenit un veritabil laborator de idei și creație contemporană. Aurora Kiraly va prezenta ulterior o selecție din lucrările realizate în timpul rezidenței artistice, în cadrul unei expoziţii care va fi deschisă între 26 septembrie și 7 octombrie la Galeria ICR Bruxelles. Aurora Kiraly predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București. Activitatea sa artistică include expoziţii personale și de grup, prelegeri, prezentări, management cultural, consiliere artistică, proiecte de design grafic şi ateliere de promovare a artei vizuale în rândul copiilor. A fost membru în numeroase jurii, a publicat o serie de articole şi lucrări de specialitate și a obținut numeroase premii.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 31.08.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-08-31 11:22:00
Vizualizari: 367
TiparesteTipareste