Jurnal românesc - 02.09.2022

jurnal românesc - 02.09.2022 Termenul limită pentru depunerea proiectelor pentru granturi nerambursabile în cadrul programului Start-Up Nation Diaspora a fost prelungit până pe 3 octombrie, informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor pentru granturi nerambursabile în cadrul programului Start-Up Nation Diaspora a fost prelungit până pe 3 octombrie, informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. 

"Avem peste 600 de firme înscrise în cadrul Start-Up Nation Diaspora, însă bugetul ne permite să finanţăm 1.000 de societăţi. (...) ne dorim ca un număr cât mai mare de români din diaspora, care vor să îşi înceapă o afacere în România, să poată avea şanse reale", a declarat ministrul de resort, Daniel Cadariu. Acesta a explicat că decizia de prelungire a perioadei de înscriere a fost luată ca urmare a faptului că o parte dintre cei care şi-au înfiinţat întreprinderi şi care doresc să se înscrie la Pilonul II Diaspora au întâmpinat greutăţi în obţinerea documentelor care să ateste domiciliul sau rezidenţa în străinătate în ultimele 12 luni. Înscrierile rămân astfel deschise pe platforma granturi.imm.gov.ro până la 3 octombrie, ora 20.00. Programul Start-Up Nation are ca obiective stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor, îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, dezvoltarea durabilă şi crearea de noi locuri de muncă. Beneficiarii schemei de ajutor pot obţine până la 200.000 de lei. Bugetul Pilonului I Start-up Nation România este 500 milioane lei, iar cel al Pilonului II Start-up Nation Diaspora, de 20 de milioane lei.


Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral la data de 31 august a fost de 18.869.456, cu 3.912 mai mic decât la 31 iulie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul Electoral, 788.289 aveau domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi erau deţinători de paşaport electronic. Cei mai mulţi cetăţeni români cu drept de vot din afara graniţelor ţării, înscrişi în Registrul Electoral, se află în Republica Moldova - 235.699, în Germania - 111.456, Italia - 76.191, Statele Unite ale Americii - 62.424, Spania - 50.913, Canada - 45.104, Israel - 44.203 şi Ungaria - 27.089.


Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția sprijină participarea peliculelor "Spre Nord", în regia lui Mihnea Mincan, şi "Anhell69", regizat de Theo Montoya, la a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, ce se desfăşoară până pe 10 septembrie. "Spre Nord", o co-producţie România, Franța, Grecia, Bulgaria, Cehia, a fost selectat în secțiunea competitivă "Orizonturi" şi va fi proiectat pe 5 şi 6 septembrie. "Anhell69", co-producție Columbia, România, Franța, Germania, participă în secțiunea "Săptămâna Internaţională a Criticii" şi va rula pe 7 şi 8 septembrie. La manifestarea de la Veneția mai participă regizoarea filmului "Eșecuri Comune", Cristina Groșan, în competiția "Zilele Autorilor" şi actorul Sebastian Dascălu în distribuția filmului Vera. În paralel cu Festivalul are loc finala concursului de finanțări pentru proiecte, organizat de Clubul Producătorilor Europeni, la care participă serialul românesc "Export Only", produs de Ada Solomon. Festivalul Internațional de Film de la Veneția a împlinit 90 de ani de la înfiinţare şi este cel mai vechi eveniment de profil din lume.


Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă, prin intermediul reţelei Eures România, 238 locuri de muncă pentru români în Spaţiul Economic European. Cele mai multe, 96, se găsesc în Belgia, unde sunt căutaţi ospătari şi muncitori necalificaţi în agricultură. În Norvegia sunt căutaţi 57 de electricieni, instalatori, farmacişti, tâmplari, frizeri şi sticlari. În Germania sunt disponibile 30 locuri de muncă pentru şoferi de camion, curieri şi educatori. În Polonia românii pot alege dintre cele 27 locuri de muncă pentru muncitori în depozit, vopsitori, strungari, sudori şi lăcătuşi. Finlanda pune la dispoziţie 13 locuri de muncă pentru operatori maşini cu comandă numerică şi muncitori în industria prefabricatelor din beton. Olanda oferă 10 locuri de muncă pentru legumicultori şi culegători de fructe, iar în Danemarca sunt disponibile 5 locuri de muncă pentru izolatori, montatori schele, alpinişti utilitari şi vopsitori. Oferta completă se găseşte pe site-ul anofm.ro la secţiunea Eures.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 02.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-02 11:02:00
Vizualizari: 647
TiparesteTipareste