Declaraţii la început de an şcolar

declaraţii la început de an şcolar În România a început un an școlar cu multe provocări, iar elevii şi profesorii trebuie să se adapteze rapid la numeroasele schimbări introduse de autorităţi.

După doi ani de pandemie, noul an școlar a început în școlile din România cu festivităţi de deschidere la care au participat alături de elevi părinții, bunicii, dar și politicienii. În cele peste 17.800 de unități de învățământ au fost prezenți, luni, în prima zi de școală, cei aproape trei milioane de elevi şi preşcolari. 


Noul an şcolar vine cu numeroase noutăţi și provocări. Cursurile s-au reluat mai devreme anul acesta, au fost introduse noi reguli, iar altele au dispărut. În premieră, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât şi burse de studiu încă de la începutul anului şcolar, iar la Evaluarea naţională nu vor mai conta notele obţinute în gimnaziu. În locul celor două semestre de până acum, vor exista cinci module de învăţare. Tezele nu vor mai fi obligatorii, iar în loc de medii semestriale, la fiecare materie va exista o singură medie, cea anuală. 


Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a prezentat la Radio România noutăţile anului şcolar. 

Sorin Cîmpeanu:  "Vor fi cinci perioade de învăţare, care vor alterna cu perioadă de repaus. O altă schimbare va fi apariţia Săptămânii verzi pentru prima oară în structura anului şcolar. De asemenea, e nevoie doar de o singură medie anuală. Ne interesează o evaluare ritmică, pe parcurs, ne interesează o evaluare a competenţelor elevilor, şi nu neapărat a capacităţii lor de a reţine. De asemenea, premiile au fost crescute substanţial pentru elevii români care au obţinut performanţe deosebite la olimpiade internaţionale".


Preşedintele Klaus Iohannis a participat la festivitățile de deschidere a noului an școlar de la un colegiu din Capitală, unde a arătat că educaţia trebuie centrată pe profilul elevilor şi al studenţilor, pe interesele diverse ale acestora şi pe potenţialul individual, care trebuie sprijinit. 

Klaus Iohannis: "Evaluările sunt importante atât timp cât ele reflectă corect competenţele elevilor şi studenţilor, oferindu-le ocazia de a-şi îmbunătăţi performanţele. Şansa la o dezvoltare profesională adecvată trebuie oferită tuturor. Nu se mai justifică diferenţa de statut dintre ruta teoretică şi cea profesională, care descurajează deopotrivă elevi, părinţi şi profesori". 


La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a ales să deschidă anul şcolar la un colegiu militar din Craiova, unde a apreciat că există un potenţial uriaş al tinerei generaţii, iar Guvernul vine cu soluţii pentru a asigura fiecărui copil şansa la o educaţie de calitate. 

Nicolae Ciucă: "Ştim că este nevoie de creşe, grădiniţe, şcoli, licee şi universităţi moderne. Tocmai de aceea alocăm resurse pentru construcţia unor noi astfel de unităţi şcolare sau pentru modernizarea şi extinderea celor existente. Pentru ca nici un elev să nu fie lăsat în urmă am dezvoltat programele destinate reducerii abandonului şcolar şi susţinerii copiilor din mediile defavorizate". Premierul a dat asigurări că educaţia va rămâne pe lista de priorităţi a Guvernului şi că noile legi în domeniu vor readuce învăţământul românesc în top.

RadioRomaniaInternational · Nota 1 Declaraţii la început de an şcolar - 06.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-06 12:00:00
Vizualizari: 700
TiparesteTipareste