Eu, când vreau să mănânc pâine, mănânc pâine!

eu, când vreau să mănânc pâine, mănânc pâine! Relația românului cu pâinea are un trecut emoțional și sensibil. Dacă în perioadele de foamete de după război, ar fi dat orice pentru un colț de pâine, acum, în plină eră a consumismului fără limite, are pretenții mai mari de la ea.

Relația românului cu pâinea are un trecut emoțional și sensibil. Dacă în perioadele de foamete de după război, ar fi dat orice pentru un colț de pâine, acum, în plină eră a consumismului fără limite, are pretenții mai mari de la ea. Iar dacă, pe timpurile de tristă amintire ale dictatorului Nicolae Ceaușescu, era neagră, pâinea nu era considerată bună. Acum, o căutăm pe cea neagră fiindcă ne-au spus nutriționiștii că e mai sănătoasă. Avem, însă, o altă problemă: cea neagră are coloranți. Îngrașă, nu îngrașă, e sănătoasă sau nu prea, cum o fi mai bună? Indiferent de ce citește pe internet, românul iubește pâinea și nu se așază la masă fără ea. 


Am vorbit cu antrenorul de fitness Andrei Neagu, care ne-a explicat de ce ar fi mai bine să încercăm s-o ocolim. E bună sau nu e bună pâinea? 

Andrei Neagu, antrenor personal de fitness: «Este o întrebare de care mă lovesc destul de des în sala de fitness. Întreabă clienții mei, persoane care frecventează sălile, sau oameni care-și doresc un răspuns. O pâine bună sau mai puțin bună nu există. Există doar un produs care, nutrițional, nu te poate ajuta în niciun demers: fie de acumulare a masei musculare, fie că vrei să slăbești, fie că vrei să-ți menții un tonus al corpului... nu! De ce? Din cauza indicelui glicemic pe care-l are. Destul de ridicat. De exemplu, glucoza are undeva la 100, pâinea are undeva la 70. În primul rând gândește-te ce-ți poate oferi un produs pe care-l iei la 500-600 de grame, cu un leu cincizeci - doi lei (circa 30-40 de eurocenţi). Ce conține acel produs? La asta trebuie să te gândești prima oară.» 


Ați observat, probabil, că pâinea pe care o cumpărați nu mucegăiește nici la câteva zile după ce ați cumpărat-o. În ce fel influențează procesul de fabricare a pâinii produsul finit, ne explică Andrei Neagu:

«Încă o întrebare foarte bună - procesul de faricare a pâinii. Bun. Acasă poți să pui tot ce vrei tu. Ai N variante: poți s-o faci de 5 lei, poți s-o faci de 20 de lei, poți s-o faci de 30 de lei (de la 1 euro la 6 euro). Ai făină de secară, de grâu integral, de orez, de orz, poți să-I pui semințe, chia, in, orice vrei tu. Dar, în schimb, pe zona industrială, gândește-te că în proporţie de 70-80% fabricile respective folosesc aditivi, premixuri, folosesc stabilizatori, astfel că pâinea respectivă n-ar avea cum să nu fie pufoasă, fără mucegai, în a patra, în a cincea zi. Ceea ce nu-I normal pentru o pâine sau pentru un produs care derivă din făină, de orice natură, albă, neagră, etc.» 


Maiaua e în vogă. Campaniile de marketing, unele foarte inteligente, de pe Internet, au influențat, încetul cu încetul, impresia colectivă, că pâinea cu maia ar fi superioară, nutrițional, pâinii crescute cu drojdie. De fapt, lucrurile nu stau așa: nici una, nici cealaltă, nu e mai bună spune Andrei Neagu, antrenor personal de fitness:

 «Subiectul acesta, referitor la maia, este foarte, foarte discutat. Dar sunt foarte sincer: maiaua e un agent de fermentare pentru un proces de dospire. Noi, oamenii, fie în industria asta (a fitness-ului), fie în oricare alt domeniu, dar eu vorbesc strict de domeniul meu, lumea tot încearcă să găsească portițe, ocolișuri, ceva care să-i ofere confort, să-i ofere plăcere. Da, nu pot să neg, nu poți mânca vinete fără pâine sau icre. N-ai cum. În acelaşi timp, noi căutăm niște lucruri mai pompoase, mai ieșite din comun, dar procesul este același, valoarea nutrițională aceeași, niciun kilogram în plus sau în minus sau o schimbare radicală a corpului și chestii de genul ăsta. E același proces, fie dospită, fie executată în alte moduri.» 


Este timpul ca românii să primească o educație nutrițională mai bună, este de părere Andrei Neagu, care atrage atenția asupra faptului că niciuna dintre opțiunile de alimentație ale noastre nu rămâne fără repercusiuni serioase în corp:

«Noi, românii, nu avem o educație nutrițională absolut deloc. Ceea ce ne oferă acum Internetul (o arie foarte mare de căutare), poți învăța singur, poți să te educi singur, dar în același timp nu-ți dorești. De ce? Fiindcă pâinea e un produs care oferă plăcere. De aceea și creează dependență. În anumite cazuri creează dependență. Îți incită creierul și ți-l relaxează. De ce? Datorită indicelui glicemic destul de ridicat. De aceea, noi, românii, nu putem renunța la ea. Nu avem target. Nu avem dorința de a face ceva, și așa rămânem, și mergem pe premisa 'o viață am, vreau să mănânc, vreau să beau, vreau să mă simt bine'. Dar, în momentul când corpul nu o să mai poată și vei ajunge la medic, va fi foarte dificil atunci. Cum e diabetul de tipul doi. Acolo trebuie să renunți de tot la pâine albă, nu mai ai voie să mai faci foarte multe chestii.»


Pâinea îngreunează corpul și încetinește activitatea cognitivă. Indicele glicemic ridicat te poate trimite la medic. În esență, pâinea nu ar trebui să fie o opțiune zilnică în alimentația noastră. 

Andrei Neagu: «Da, pâinea îngrașă. De oricare ar fi. Fie integrală, fie albă, fie cu tot felul de semințe. Da. Pâinea îngrașă. Și o spun din punctul de vedere al unui sportiv de performanță, o spun din punctul de vedere al unui antrenor, o spun din punctul de vedere al unei persoane care a dorit să se schimbe, care a avut rahitism de gradul unu, pâinea nu m-a ajutat. Deși mănânc foarte mult, sunt gurmand, prefer piept de pui, broccoli și orez, în detrimentul a două felii de pâine, care sunt convins că-mi va hrăni creierul, că-mi va mulțumi, dar corpul n-o să răspundă cum trebuie, la activitățile zilnice pe care le am, la eforturile pe care le am, la antrenamentul pe care-l desfășor. Și în toate activitățile pe care le am în sală și în afara ei. Da, pâinea nu aduce nimic benefic pentru organism.»


RadioRomaniaInternational · Societate - 07.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-07 16:43:00
Vizualizari: 1082
TiparesteTipareste