Autoritățile intervin în criza Blue Air

autoritățile intervin în criza blue air Românii afectaţi de suspendarea zborurilor companiei Blue Air încep să ajungă în țară, cu avioanele companiei naționale Tarom.

5 milioane de lei, adică circa 1 milion euro, a alocat din fondul de rezervă guvernul de la Bucureşti pentru acoperirea cheltuielilor de repatriere cu ajutorul Tarom a românilor blocaţi în străinătate în urma deciziei de marţi a operatorului aerian Blue Air de a-şi suspenda temporar zborurile. 


Premierul Nicolae Ciucă a convocat celula de criză pentru a urgenta rezolvarea situaţiei şi a dispus ca prioritară să fie aducerea în ţară a cetăţenilor aflaţi pe aeroporturile din afara graniţelor. 

Un prim avion a mers la Tel Aviv, în Israel, unde erau aproape 150 de călători. Însă foarte mulți români sunt încă blocaţi în toată lumea şi mai mult de 2.000 dintre ei au apelat la serviciile consulare pentru a fi ajutaţi de stat. 

Operatorul aerian şi-a motivat decizia reclamând că i-au fost blocate conturile pentru datorii de către Administraţia Fondului pentru Mediu şi că nu mai poate să-şi îndeplinească obligaţiile financiare. Miercuri, conturile au fost deblocate, iar autorităţile au stabilit ca datoria de 28 de milioane de lei pentru certificatele de poluare, să fie plătită eşalonat într-un an de zile. Compania susţine că ar putea plăti această sumă doar în condiţii normale de funcţionare. 


Potrivit Blue Air, suspendarea zborurilor timp de o săptămână înseamnă anularea a peste 400 de curse, pentru care au fost achiziţionate peste 54.000 de bilete. Datoriile Blue Air sunt estimate la 230 de milioane de euro, aproximativ jumătate din totalul veniturilor realizate într-un an normal de operare. Potrivit companiei, numărul angajaţiilor a scăzut aproape la o treime faţă de perioada de dinaintea pandemiei. Flota este formată din 13 aeronave, faţă de 32 în urmă cu trei ani, iar numărul avioanelor va ajunge la doar cinci în următoarele luni. 


Blue Air a fost înfiinţată în 2004, avea 35 de angajaţi şi o aeronavă, iar ulterior s-a dezvoltat puternic. În ultimii ani au început însă problemele, după ce acţionarul principal a fost reţinut de procurorii Anticorupţie și ulterior, condamnat la  închisoare cu executare. Blue Air se află pană în iunie 2023 în concordat preventiv, declanșat în urmă cu doi ani, un mecanism de evitare a insolvenței, care permite unei companii să propună creditorilor săi un plan de redresare și plată a datoriilor. Tot în 2020, în plină pandemie, compania a obţinut şi un împrumut cu garanţii de stat de peste 60 de milioane de euro. 

În vară, Blue Air a primit o amendă record de 2 milioane de euro de la ANPC, după ce, între 2021 și 2022, a anulat  peste  11 mii de zboruri, pentru care s-au efectuat plăți în valoare toatală de 66,5 de milioane de lei (cca.13,7 milioane euro). 

Foarte mulți dintre cei care au cerut returnarea banilor pentru biletele plătite nu au primit nimic înapoi. O parte dintre ei au ajuns în  instanță, unde au obținut sumele cuvenite plus o dobandă simbolică pentru perioada în care banii lor au stat în conturile Blue Air. 


RadioRomaniaInternational · Nota 2 Autoritățile intervin în criza Blue Air - 08.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-08 11:30:00
Vizualizari: 367
TiparesteTipareste