COVID, lecții învățate și recomandări pentru viitor

covid, lecții învățate și recomandări pentru viitor Au trecut mai bine de doi ani de când pandemia de COVID a schimbat societatea așa cum o știm, obligând guvernele să regândească importanța politicilor în domeniul sănătății.

Europa a devenit rapid unul dintre epicentrele timpurii ale pandemiei în 2020, Italia fiind a doua țară care a implementat măsuri stricte de izolare după China, așa că Uniunea Europeană a intervenit pentru a ajuta statele membre să facă față consecințelor.Însă blocul comunitar s-a confruntat și cu critici pentru acțiunile unilaterale ale statelor membre de a închide granițele și pentru lupta timpurie a Uniunii Europene pentru lansarea vaccinului. Așadar, ce putem învăța din ultimii ani de conviețuire cu COVID-19 și cum putem fi mai sănătoși în viitor? 

Într-o dezbatere recentă privind lecțiile învățate și recomandările pentru viitor, Sandra Gallina, director general pentru sănătate și siguranță alimentară la Comisia Europeană, a declarat că situația actuală este sub control, dar că trebuie să începem să învățăm să trăim cu COVID.

          

Printre lecțiile învățate se numără nevoia unei coordonări mai bune la nivelul Uniunii Europene. COVID-19 a avut, de asemenea, un impact mare asupra sănătății mintale și a altor boli. În primul an al pandemiei, de exemplu, prevalența anxietății și a depresiei a crescut cu 25%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Unul dintre factorii majori, conform organizației, a fost creșterea stresului din cauza izolării sociale în timpul blocajelor multiple din întreaga lume. Tinerii au fost printre cei mai afectați de stresul pandemiei. Cazurile Covid au provocat, de asemenea, întreruperi în serviciile de sănătate pentru alte boli, punând în atenție sistemele de sănătate supraîncărcate din Europa.

          

Sandra Gallina, director general pentru sănătate și siguranță la Comisia Europeană:

"COVID a arătat că nu suntem pregătiți pentru situații de urgență. Nu am avut resurse suficiente. Permiteți-mi să vă dau două cifre! Trei la sută din bugetul sănătății ajunge la sănătatea publică. Consider că sănătatea publică e ca un soft cu care lucrezi, așa că, dacă elimini medicamentele, spitalele, cu ce rămâi? Ai doar 3% pentru politica pentru sănătatea publică. Apoi, pui lângă ea 3% din PIB, care a fost costul carantinei. Și spuneți-mi dacă nu există mai multe modalități de îmbunătățire a bugetului de sănătate publică! Lecția mea este că, dacă ai voință politică, iar Parlamentul European este casa voinței politice, poți reuși. Desigur, este mai bine să ai temei legal, cel puțin pentru colegii mei care sunt avocați. Dar, dacă ești filozof, nu-ți pasă. Faci doar ceea ce trebuie din punct de vedere politic. Voi sunteți politicienii. Voi conduceți. Spuneți-ne voi ce să facem! Pentru că demografia Europei ne arată că situația actuală nu este sustenabilă așa cum este. Există puțină forță de muncă în domeniul sănătății, există bugete limitate. Medicamentele costă mult. Unele tratamente pentru boli rare costă milioane. Așa că permiteți-mi să spun, acesta este modul în care doriți să tratați o achiziție comună, fragmentar? Eu nu cred."


Sandra Gallina, directorul general al Direcției Generale de Sănătate și Securitate Alimentară a Comisiei Europene, supraveghează politicile UE privind siguranța și sănătatea alimentară și punerea în aplicare a tuturor legilor conexe. Sub conducerea ei, Comisia Europeană a condus achiziția comună de vaccinuri COVID-19, a înființat Pregătirea și Răspunsul în situații de urgență în sănătate și a lansat noul program EU4Health, care se va desfășura din 2021 până în 2027.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles 09.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-09 09:10:00
Vizualizari: 362
TiparesteTipareste