Jurnal românesc - 09.09.2022

jurnal românesc - 09.09.2022 Guvernul are ca prioritate şi îşi propune prin măsurile adoptate să faciliteze reîntoarcerea în ţară a cât mai multor români aflaţi la muncă în străinătate, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la Gala RePatriot

Guvernul are ca prioritate şi îşi propune prin măsurile adoptate să faciliteze reîntoarcerea în ţară a cât mai multor români aflaţi la muncă în străinătate, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la Gala RePatriot. "Este un obiectiv, este o acţiune pe care trebuie să o facem împreună (...) este datoria noastră şi menirea noastră să facem ceea ce trebuie aici pentru a-i convinge că România s-a schimbat, România s-a transformat şi România este locul unde s-au născut şi este locul unde trebuie să se întoarcă, unde trebuie să muncească, unde avem atât de mare nevoie de ei", a afirmat premierul. El a arătat că Executivul de la Bucureşti a iniţiat deja programe pentru a da un semn, cât se poate de consistent, de sprijin în beneficiul celor care doresc să revină în ţară. "(...) finanţăm inovaţia şi le oferim posibilitatea românilor din străinătate, minţilor luminate care au pasiune, să inventeze (...). Sunt bani de la bugetul de stat. Cred că această alternativă a proiectelor guvernamentale cu cele oferite de mediul de afaceri, de societatea civilă, pot într-adevăr să arate deschiderea şi să arate preocuparea întregii societăţi româneşti pentru a-i determina pe români să vină acasă", a precizat Ciucă. Lansat de fundaţia Romanian Business Leaders, care reuneşte antreprenori şi lideri din mediul de afaceri românesc, proiectul RePatriot este adresat românilor din diaspora care doresc să se conecteze cu ţara şi le oferă acestora sprijin pentru a investi în România.


Peste 2.600 de români afectaţi de suspendarea zborurilor companiei Blue Air au solicitat ajutorul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României din străinătate, a anunţat Guvernul de la Bucureşti. Ministerul de Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor blocaţi în aeroporturi două numere de telefon la care aceştia îşi pot notifica situaţia, pentru a solicita sprijin în vederea repatrierii. Acestea sunt 021 431 18 69 şi 0751 08 45 37. De asemenea, conaţionalii au la dispoziţie şi adresa de email callcenter@mae.ro. MAE recomandă, în cazul grupurilor de turişti, ca o singură persoană să contacteze personalul consular, informaţiile obţinute de aceasta urmând a fi diseminate şi celorlalţi membri ai grupului. Operatorul aerian naţional TAROM a anunţat că a început operaţiunile de repatriere şi că acestea se derulează "în măsura capacităţilor reale de care dispune". Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că Blue Air este un operator privat şi va trebui să plătească atât despăgubiri către pasagerii pe care i-a abandonat, cât şi costurile curselor TAROM, care au adus deja în ţară sute de români. Blue Air Aviation a anunţat la, 6 septembrie, că suspendă toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România până la 12 septembrie, din cauza blocării conturilor companiei de către Ministerul Mediului.


Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti va participa la a 7-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău, care va avea loc în perioada 15-28 septembrie. În zilele de 23 şi 24 septembrie, teatrul bucureştean va prezenta trei producţii recente: "D-ale carnavalului", "Noaptea lui Helver" şi "Casa de la ţară". Alături de gazda evenimentului, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din capitala moldoveană, la actuala ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti participă 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului. În semn de solidaritate cu cetăţenii Ucrainei şi de afirmare a unor idealuri comune, la manifestare a fost invitat şi Teatrul Naţional Dramatic Academic "Ivan Franko" din Kiev. Evenimentul, organizat sub genericul "Artiştii pentru pace, libertate, speranţă", este organizat sub Înaltul Patronaj al preşedinţilor României şi Republicii Moldova, Klaus Iohannis şi respectiv Maia Sandu.


Expoziția "Thinking on Art, Nature, Society", a artistului vizual Marilena Preda Sânc, este inaugurată la 9 septembrie la sediul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Manifestarea reuneşte lucrări de pictură, fotografie și artă video care prezintă convingerile sociale și politice ale autoarei. Marilena Preda Sânc este profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Din 1980, creaţiile sale au fost prezentate internaţional în muzee, la conferinţe, simpozioane, în galerii şi în media. Arta sa explorează problematicile feministe de gen, bătrâneţe şi femeia ca leader. Este autoarea unor scrieri de specialitate centrate pe Arta în Spaţiul Public, Feminism şi Noile Media. Expoziţia de la Veneţia va putea fi vizitată până la 17 septembrie.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 09.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-09 09:47:00
Vizualizari: 288
TiparesteTipareste