Cisnădie, oraș cu parfum medieval

cisnădie, oraș cu parfum medieval Cisnădie, situat în județul Sibiu, impresionează prin frumusețea și prin importanța clădirilor, dar și prin armonia cu care se îmbină cele trei culturi care conviețuiesc aici: română, germană și maghiară.

Cunoscut atât în România, cât și peste hotare pentru calitatea covoarelor din lână care se confecționau în fabricile acestui oraș, Cisnădie, situat în județul Sibiu, impresionează prin frumusețea și prin importanța clădirilor, dar și prin armonia cu care se îmbină cele trei culturi care conviețuiesc aici: română, germană și maghiară. Din această îmbinare, a rezultat o așezare deosebită, cu o istorie frumoasă și bogată în tradiții. Ajungem, așadar, azi în centrul României, în Transilvania, într-o zonă foarte pitorească, între coline, la numai 20 de km de Sibiu, un adevărat magnet pentru turiști. Aici, Cisnădie poate fi o destinație de o zi sau chiar de mai multe. Motivațiile turiștilor de a petrece o vacanță în orașul Cisnădie sunt diverse, spune  Daniel Mihăilescu, consilier la Primărie "Unii turiști caută odihnă și relaxare, alții turism de aventură, unii preferă natura. Avem turiști care sunt interesați să descopere noi obiective istorice sau aspecte culturale. La nivelul orașului Cisnădie, s-au dezvoltat o serie de produse turistice: turismul cultural, de recreere, odihnă și turismul sportiv."


În Evul Mediu, Cisnădie era cunoscut sub numele de Heltau și era renumit pentru atelierele de fabricat seceri, coase și, mai ales, postav. Turistul care ajunge în Cisnădie va observa cu siguranță turnul bisericii evanghelice fortificate din centrul orașului. Turnul Clopotniță, după cum îl numesc localnicii, a fost o adevărată inovație a Evului Mediu. A fost primul turn cu ceas din Transilvania și primul turn de la est de Viena pe care a fost instalat un paratrăsnet. Daniel Mihăilescu "În Cisnădie există biserica evanghelică fortificată, cu hramul sfintei Walpurga, construită la începutul secolului al XIII-lea. Aceasta a fost fortificată după atacul turcesc din 1493. Este o biserică-cetate care atrage foarte mulți turiști la noi în oraș. Chiar lângă biserică se află muzeul industriei textile din Cisnădie, care este unic în România, iar existența sa se datorează în primul rând tradiției industriei textile care există în orașul Cisnădie. De asemenea, la Cisnădie, în perioada iernii, există și un patinoar acoperit, cu o suprafață mai mare de 800 de metri pătrați, cu prețuri accesibile pentru toată lumea. Se pot face drumeții în sezonul cald. Există chiar și un traseu cicloturistic."


Clădirea în care se află Expoziția Muzeală "Istoricul Industriei Textile" este un monument de arhitectură. Aici veți găsi expuse steagurile breslei postăvarilor, datate din anul 1834, instrumente de prelucrat lâna, un război de țesut original, documente, dar și utilaje manuale folosite la prelucrarea lânii între anii 1700 și 1900. Iar, dacă veți dori să petreceți mai multe zile în Cisnădie, trebuie să știți că nu veți întâmpina dificultăți la cazare. Daniel Mihăilescu, , consilier, Primăria Cisnădie "În zonă, există peste 200 de locuri de cazare de trei, patru și cinci margarete. Există un Centru de informare turistică, iar acesta asigură informarea și promovarea obiectivelor, produselor și traseelor turistice centrate pe orașul Cisnădie și împrejurimi."


În piața centrală a orașului Cisnădie, vă întâmpină casele vechi, construite după anul 1800 și în perioada cuprinsă între anii 1900-1940, care aparțin stilului gotic. Acestea vă oferă posibilitatea de a admira caracteristicile specifice construcțiilor țărănești din Transilvania. De asemenea, străduțele înguste și întortocheate domină, păstrându-și și acum aspectul medieval.  Invitația a fost lansată. Vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație. Până atunci, drum bun și vreme frumoasă!


RadioRomaniaInternational · Vizitati România - 13.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-13 10:20:00
Vizualizari: 343
TiparesteTipareste