Suspendarea integrală a Acordului de facilitare a eliberării vizelor dintre UE şi Rusia

suspendarea integrală a acordului de facilitare a eliberării vizelor dintre ue şi rusia Începând din această săptămână, Cetăţenii Federaţiei Ruse nu vor mai avea acces uşor în UE, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul UE a decis suspendarea integrală a Acordului de facilitare a eliberării vizelor dintre UE şi Rusia.

Începând de luni, 12 septembrie, Acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia a fost suspendat integral. În consecință, cetățenilor ruși li se vor aplica normele generale ale Codului de vize. Acest lucru duce la o creștere a taxei pentru cererea de viză de la 35 la 80 de euro, la necesitatea de a prezenta documente justificative suplimentare, la creșterea timpului de prelucrare a cererilor de viză și la norme mai restrictive pentru eliberarea vizelor cu intrări multiple în Uniunea Europeană. Acordul de facilitare a eliberării vizelor dintre UE și Rusia intrase în vigoare la 1 iunie 2007. Scopul său a fost de a facilita eliberarea vizelor de scurtă ședere (nu mai mult de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile) pe bază de reciprocitate.


Decizia de suspendare a facilitării vizelor de către Consiliul Uniuniii Europene este o consecinţă a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Primul pas în adoptarea acestei decizii a fost acordul politic la care au ajuns, în cadrul reuniunii informale din 31 august, miniștrii afacerilor externe din statele membre, acord necesar pentru a trece la suspendarea integrală a acordului de facilitare a eliberării vizelor. Miniştrii de externe din statele membre au decis, de asemenea, asupra unei abordări comune a Uniunii în privinţa nerecunoaşterii paşapoartelor ruseşti eliberate în regiunile străine ocupate de Rusia. Înaintea deciziei Consiliului Uniunii Europene referitoare la suspendarea Acordului de facilitare a vizelor de intrarea în UE a cetăţenilor ruşi, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, declara:

"Rusia este responsabilă pentru o agresiune militară nejustificată și neprovocată împotriva integrității suveranităţii și independenței Ucrainei. Nu este doar o agresiune împotriva Ucrainei, este și o amenințare pentru securitatea noastră. Cetăţenii ruşi nu ar trebui să aibă acces uşor în Uniunea Europeană şi, desigur, a fi turist în UE nu este un drept fundamental. Astăzi, Comisia a adoptat o propunere de suspendare completă a acordului UE de facilitare a vizelor cu Rusia. Momentan, nu există nicio bază pentru încredere, nici o bază pentru o relație de privilegiu între UE și Rusia. Această suspendare înseamnă că cetățenii ruși nu vor mai beneficia de acces privilegiat în UE, de exemplu în scopuri turistice și de agrement. Ei se vor confrunta cu un proces de cerere de viză mai lung și mai dificil, precum și cu mai multe restricții pentru vizele cu intrări multiple."


Uniunea Europeană va rămâne deschisă anumitor categorii de solicitanți de viză ruși care călătoresc în scopuri esențiale, în special membrilor de familie ai cetățenilor UE, jurnaliștilor, dizidenților și reprezentanților societății civile. În temeiul normelor privind vizele, statele membre pot decide, de exemplu, să reducă sau să renunțe la taxa de viză în anumite cazuri, ceea ce ar putea contribui la facilitarea călătoriilor pentru jurnaliști, disidenți, elevi, studenți și cercetători.RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 16.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-16 09:15:00
Vizualizari: 242
TiparesteTipareste