Liderii mondiali condamnă invadarea Ucrainei

liderii mondiali condamnă invadarea ucrainei	Comunitatea internaţională condamnă invazia armatei ruse în Ucraina şi intenţia Moscovei de a anexa teritoriile ocupate

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar trebui să recunoască faptul că nu poate câștiga războiul din Ucraina - a afirmat cancelarul german, Olaf Scholz. În prima sa intervenţie în cadrul Adunării Generale a ONU, Scholz a acuzat ceea ce a numit ambiţiile imperiale ale lui Putin și a avertizat că acestea riscă să distrugă, deopotrivă, Ucraina şi Rusia. El a mai spus că Germania și comunitatea internațională nu vor accepta o pace dictată de Rusia. Cancelarul german a anunţat că Berlinul va găzdui, pe 25 octombrie, o conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei. Cu privire la intenţia aşa-ziselor autorităţi, instalate de Moscova, din teritoriile ucrainene ocupate de a organiza referendumuri privind anexarea la Rusia, Scholz a numit pretinsele consultări populare "fictive şi inacceptabile". La rândul său, președintele francez, Emmanuel Macron, le-a spus "parodii". El a acuzat Rusia că, prin invadarea Ucrainei la sfârşitul lunii februarie, a provocat o întoarcere la epoca imperialismelor şi a coloniilor. "Franţa refuză acest lucru şi va căuta cu obstinaţie pacea" - a promis preşedintele Macron. 

"România va continua să sprijine Ucraina" vecină - a declarat şi preşedintele Klaus Iohannis, în plenul Adunării Generale a ONU. El a amintit că România a oferit asistenţă umanitară directă celor peste 2,3 milioane de refugiaţii ucraineni care i-au trecut graniţa de la începutul războiului. Şeful statului român este de părere că nu există justificare pentru agresiunea militară împotriva unui stat suveran. Klaus Iohannis  "Suntem conştienţi că răspunsul nostru, în special la război, va modela viitorul nostru comun. Sprijinul nostru pentru pace ar trebui exprimat acum mai puternic ca oricând. Pentru apărarea valorilor noastre comune este esenţial să rămânem uniţi şi să îi aducem alături de noi pe toţi, inclusiv pe aceia care încă mai ezită. Angajamentul şi dialogul sunt cruciale pentru a depăşi divergenţele, dar şi pentru a combate răspândirea neadevărurilor şi a propagandei. Provocările actuale, precum impactul schimbărilor climatice, dar şi lipsa accesului la alimente şi educaţie devin din ce în ce mai grave şi necesită soluţii". 

"Rusia organizează în grabă simulacre de referendumuri" în Ucraina - a acuzat şi consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. El a afirmat, din nou, că "Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra părților presupus anexate ale Ucrainei." Potrivit lui Sullivan, aceste referendumuri, precum și intenția Moscovei de a mobiliza mai multe forțe în Ucraina dovedesc impasul în care se află forțele ruse, nevoite să se retragă din mai multe regiuni pe care le ocupaseră încă din februarie. "Aceștia nu sunt pași pe care i-ar face o țară încrezătoare" - a menționat el, conchizând că "nu arată forță, ci dimpotrivă". 

RadioRomaniaInternational · Liderii mondiali condamnă invadarea Ucrainei - 21.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-21 11:44:00
Vizualizari: 563
TiparesteTipareste