Academia Diplomatică Europeană

academia diplomatică europeană Proiectul pentru o academie diplomatică a UE a prins contur. Cu finanțarea Parlamentului european, el își propune școlarizarea diplomaților din țările membre ale UE pentru promovarea și apărarea intereselor europene în lume.

Serviciul european de acțiune externă a lansat un proiect-pilot pentru înființarea unei Academii Diplomatice Europene. Ca principal obiectiv a fost stabilit crearea unui corp de diplomați europeni care să promoveze politica externă a blocului european și să-I apere interesele externe. 

Programul este finanțat de Parlamentul european și este în valoare de un milion de euro. Proiectul pilot va fi derulat de Colegiul Europei din Bruges și Colegiul Europei din Natolin, Varșovia, director fiind Federica Mogherini, rectorul Colegiului Europa din Bruges și  fost Înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și securitate. Serviciul european de acțiune externă va acoperi cheltuielile pentru întregul proiect, și anume școlarizare, transport, cursuri și cazarea cursanților. Vor fi 10 domenii de interes: mecanismele interne, contextul global, politica externă, de apărare și securitate a Uniunii Europene, Uniunea Europeană, Europa și vecinătatea, Uniunea Europeană în lume. Celelalte cinci sunt Uniunea Europeană ca jucător în cadre multilaterale, abilitățile unui diplomat european, traiectoria apărării și securității Uniunii Europene, o abordare integrată europeană, politicile externe ale Uniunii Europene și provocările globale.

42 de tineri diplomați din 22 de state membre au fost prezenți la deschiderea la care a luat cuvântul Stefano Sannino, secretar general al Serviciului europen de acțiune externă: 

"Este o uriașă responsabilitate a noastră, sperăm să vă furnizăm ceva ce nu este numai un curs academic, ci o înțelegere asupra funcționării sistemului din interior. Sunteți deja diplomați, ați intrat destul de recent în diplomațiile din țările voastre, cunoașteți bazele profesiei. Dar Uniunea Europeană este o mașinărie ciudată, cu caracteristicile ei, cu modul ei propriu de a lucra. Este mult mai mare și mai complexă văzută din afară decât atunci când te afli înăuntru. O să vedeți că este mai puțin complicată. Dar trebuie s-o cunoașteți, și asta vrem s- facem. Vrem să aveți posibilitatea să cunoașteți din interior structura Uniunii Europene, cum funcționează, nu așa cum este scrisă în tratate, ci așa cum se întâmplă lucrurile în viața reală, ceea ce numim constituția trăită, realitatea."



RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 23.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-23 08:50:00
Vizualizari: 779
TiparesteTipareste