Canotajul românesc revine în topul mondial

canotajul românesc revine în topul mondial  România e a treia în clasamentul pe naţiuni al canotajului mondial.

România a câştigat patru medalii de aur la Campionatele Mondiale de canotaj încheiate duminică la Racice, în Cehia. Delegaţia tricoloră a ocupat locul trei în clasamentul pe naţiuni, fiind devansată doar de Marea Britanie, cu şapte medalii de aur, una de argint şi patru de bronz, şi de Italia, care a câştigat cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz. Prima medalie românească a fost cucerită vineri, de Ionela Cozmiuc, la simplu vâsle, categoria uşoară. Campioană europeană en titre, ea pleca favorită în lupta pentru aur. A avut însă un start greoi. După primul sfert al cursei, ea se clasa a treia. A trecut apoi pe locul secund, unde se afla şi la 1500 de metri, la o secundă şi jumătate în urma primei clasate. S-a impus însă pe final, terminând parcursul cu aproape două secunde avans faţă de Martine Veldhuis, din Ţările de Jos, care a trecut a doua linia de sosire. Medalia de bronz a revenit neozeelandezei Jackie Kiddle. Sâmbătă a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului echipajul masculin de dublu rame, alcătuit din Marius Cozmiuc, soţul Ionelei, şi Sergiu Bejan. Cei doi sportivi sunt şi campioni europeni în această probă, iar Marius a câştigat anul trecut argintul olimpic alături de Ciprian Tudosă. 


La Racice, Cozmiuc şi Bejan au treminat cursa cu mai bine de o secundă înaintea echipajului din Spania, clasat al doilea, şi cu aproape trei secunde înaintea ambarcaţiunii din MareaBritanie, care s-a situat pe locul 3. Primul titlu mondial românesc de duminică a fost câştigat de echipajul feminin de dublu vâsle, compus din Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioane olimpice şi europene ale probei. Favorite incontestabile, ele au condus cursa detaşat, de la un capăt la altul, impunându-se cu un timp mai bun cu peste trei secunde faţă de al echipajului Ţărilor de Jos. Pe locul trei s-a clasat barca din Irlanda, care a trecut linia de sosire la mai bine de cinci secunde în urma româncelor. Este de remarcat că Ancuţa Bodnar a împlinit chiar duminică vârsta de 24 de ani. În ceea ce o priveşte pe Simona Radiş, ea a obţinut apoi o nouă medalie de aur cu echipajul de 8+1. Ambarcaţiunea română a dominat de la început până la sfârşit proba regină a canotajului, terminând cursa cu aproape patru secunde mai devreme decât echipajul Ţărilor de Jos şi cu şase secunde şi jumătate înaintea celui al Canadei. România nu mai câştigase aurul în proba de 8+1 la Mondiale din 2017, de la competiţia găzduită de lacul Sarasota, din statul american Florida. 

Mai trebuie adăugat că victoriile canotajului românesc vin cu doi ani înaintea competiţiei -ţintă a sportivilor din lotul României, şi anume Jocurile Olimpice de la Paris. În urma rezultatelor din ultima vreme, este de aşteptat ca la întrecerea din 2024, din capitala Franţei, canotajul să aducă României cele mai multe medalii olimpice.

RadioRomaniaInternational · Canotajul românesc revine în topul mondial - 26.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-26 11:33:00
Vizualizari: 663
TiparesteTipareste