Facilitarea exportului de produse agricole din Ucraina către UE

facilitarea exportului de produse agricole din ucraina către ue Facilitarea exportului de produse agricole din Ucraina s-a aflat recent pe agenda ședinței plenare a Parlamentului European.

Produsele agricole ucrainene nu mai pot ajunge la destinație iar asta nu este doar o problemă europeană ci una mondială. Ca urmare, au crescut prețurile la alimente în toată lumea, enorm. E o invazie ilegală, nejustificată, neprovocată, iar asta a dus la o scădere mare a exporturilor din Ucraina. Înainte de război, Ucraina exporta cam 5 mil de tone de cereale pe lună, 90% prin porturile de la Marea Neagră. Aceste fluxuri trebuie redirecționate acum pe cale terestră, căi navigabile interne și după aceea pe drumuri și șosele către porturi europene.


Europarlamentarul, Daniel Buda a atras atenția în plenul Parlamentului European asupra  nevoii de infrastructură pentru transportul cerealelor.

"Securitatea alimentară la nivel mondial este în pericol iar războiul din Ucraina a pus pe masă o altă problemă spinoasă: transportul cerealelor. În același timp, trebuie să ne asigurăm că cerealele sunt tranzitate către destinațiile finale. Rămânerea necontrolată a acestora în interiorul Uniunii Europene este de natură să creeze presiune asupra fermierilor europeni care se văd puși deja în situația de a-și vinde producția mult sub prețurile de cost. România înțelege importanța tranzitului de cereale și face eforturi majore în acest sens: a crescut capacitățile de tranzit, a simplificat procedurile, a creat culoare speciale și a deschis noi puncte de frontieră. Aceste eforturi trebuie însă făcute împreună cu ajutorul altor țări și cu sprijin direct de la Comisia Europeană. Este nevoie de mai multe vagoane de tren, de camioane și bineînțeles de vapoare. Cu alte cuvinte este nevoie de acțiuni concrete și nu de vorbe goale sau de empatii sterile. Problemele globale au nevoie de măsuri globale, iar combaterea foametei la nivel mondial trebuie să fie obiectivul nostru major în viitor.."


Programul aprobat de Comisie propune 20 de acțiuni: unele cu termen scurt, altele cu termen mediu și lung pentru a face față scăderii capacității Ucrainei de a exporta și pentru a ține cont de eforturile de reconstrucție care vor veni ulterior.


Comisia a luat legătura direct cu sectorul transportatorilor, care a reacționat masiv. A început să funcționeze o platformă, toate părțile sunt implicate, punctele de contact, autoritățile ucrainene și de asemenea operatorii de pe piață ucraineni și europeni. E o platformă care să stabilească contacte între parteneri.  


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles 27.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-27 08:39:00
Vizualizari: 202
TiparesteTipareste