Anca Seel-Constantin - „Geografia cuvintelor”

anca seel-constantin - „geografia cuvintelor” Artista elvețiană de origine română Anca Seel-Constantin expune la ARCUB „Geografia cuvintelor”.

Artista elvețiană de origine română Anca Seel-Constantin expune, în această toamnă, la Bucureşti, o selecţie a celor mai importante lucrări de artă realizată în ultimii ani. Intitulată „Geografia cuvintelor”, expoziţia semnată de Anca Seel-Constantin, organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, poate fi vizitată până pe 16 octombrie 2022 la ARCUB Hanul Gabroveni.

 

După ce a expus la Salonul de Grafică şi la Institut du Monde Arabe din Paris, la Gallery 44 New York sau la Congresul Mondial de Estetică din Tokyo, Seel-Constantin propune publicului bucureştean „Geografia cuvintelor”, o expoziţie în care „artista se povestește cu rafinamentul unui jurnal din secolul trecut” aşa cum explică Carmen Popesco-Negresco, critic şi istoric de artă:

 

„Fotografii vechi, cărți de joc, oglinzi, cărți poștale: mici obiecte ale femininului […] țes o lume densă. Hârtia se aglomerează ca un ierbar, stări sufletești, amintiri sunt prinse atent cu etichete mici, precum «crenguță înflorită, 15 mai 1924». Culorile proaspete și strălucitoare, materialitatea abundentă pot deruta privitorul vorbindu-i despre superficialitate. În realitate, ne aflăm însă în fața unei epiderme extrem de senzoriale, iar miza este capacitatea noastră de a descoperi introspecția profundă din spatele acesteia.”

 

Născută la Bucureşti, a studiat pictura la Institutul de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu“, stabilindu-se, după căderea comunismului, la Neuchâtel, Elveţia. Anca Seel a reuşit să câştige atenţia publicului, expunând în galerii din marile oraşe ale lumii (New York, Paris, Roma, Londra, Bruxelles, Tokio, Seul). Exersează îndeosebi pictura, colajul fotografic şi compoziţiile în tehnică mixtă.

 

A participat în ultimii ani la numeroase expoziţii de „carte-obiect“. În acelaşi spirit, ilustrează cărţi ale unor autori faţă de care şi-a descoperit reale afinităţi: Kafka, Eugen Ionescu, Constantin Kavafis, Pier Paolo Pasolini, Agota Kristof.


www.rri.ro
Publicat: 2022-09-27 16:56:00
Vizualizari: 829
TiparesteTipareste