Uniunea Europeană apără integritatea Ucrainei

uniunea europeană apără integritatea ucrainei UE va merge până la capăt în apărarea integrității teritoriale a Ucrainei. În acest sens, ea a anunțat că va spori sancțiunile economice împotriva Rusiei din cauza organizării de către aceasta de referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate.

Blocul european a condamnat demersurile Rusiei de a anexa teritorii din Ucraina prin organizarea de așa-numite referendumuri și anunță creșterea presiunilor asupra Moscovei prin noi sancțiuni economice. 

Într-o declarație, Înaltul Reprezenant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell a afirmat că referendumurile încalcă dreptul internațional și suveranitatea Ucrainei și nu vor fi recunoscute de Uniunea Europeană. 

"Așa-zisele autorități numite în mod ilegitim de Rusia în teritoriile pe care le ocupă militar în Ucraina au anunțat pregătiri pentru referendumuri ilegale. Aceasta este o încercare a Rusiei de a-și legitima controlul militar ilegal și urmărește să schimbe cu forța frontierele Ucrainei, încălcând în mod clar Carta ONU și independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a spus oficialul european.

          

L-am întrebat pe Mihai Sebe de la Institutul European din România care a fost reacția graduală a blocului european la politica de agresiune a Rusiei în Ucraina și ce înseamnă noile sancțiuni economice anunțate. 

"Uniunea Europeană își continuă politica de impunere de noi sancțiuni împotriva Rusiei. O politică care de altminteri nu a început în data de 24 februarie 2022 ci din contră, sancțiune adoptate cu acea dată se adaugă măsurilor care au fost impuse Rusiei încă din 2014 ca urmare a anexării Crimeii și a nepunerii în aplicare a acordului de la Minsk. Noile sancțiuni deja vizează produse precum tehnologie de vârf, echipamente de transport și nu numai. Și foarte probabil vom asista la o presiune pusă pe noi domenii precum domeniul financiar, liberă circulație și numai. De altminteri, au fost recent și aspecte legate de ridicarea facilităților pentru vize acordate cetățenilor ruși. Cel mai probabil, noile sancțiuni vor urma aceeași logică exponențială și vom asista la presiuni suplimentare în domeniul energiei, financiar și nu numai. Sancțiunile funcționează, dar ele sunt eficiente în măsura în care există o coordonare sporită cu alți parteneri internațional. De altminteri, în ultimele săptămâni, Uniunea Europeană a colaborat îndeaproape cu parteneri care au aceeași viziune, precum ar fi Statele Unite în vederea coordonării sancțiunilor și de asemenea, a colaborat cu Grupul Băncii Mondiale, de exemplu, cu Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică OCDE și alți parte internaționali pentru a împiedica Rusia, de exemplu, să obține finanțarea de la aceste instituții"


RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 28.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-28 10:06:00
Vizualizari: 252
TiparesteTipareste