Consecințele secetei, ale incendiilor și ale altor fenomene meteorologice extreme

consecințele secetei, ale incendiilor și ale altor fenomene meteorologice extreme Europa s-a confruntat în acest an cu o secetă fără precedent, care a generat incendii, a afectat sectorul energetic, dar mai ales sectorul agricol.

Evenimentele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente și mai intense. Acestea au un impact grav asupra naturii și omenirii la nivel global și expun milioane de oameni la o insecuritate alimentară acută și la o securitate redusă a apei. Schimbările pe care le vedem deja, sunt fără precedent în istoria recentă, iar specialiştii consideră că în viitor vor afecta fiecare regiune a planetei. Pentru a reduce consecinţele secetei, ale incendiilor şi ale altor fenomene meteorologice extreme Uniunea Europeană îşi propune să intensifice eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Toate aceste aspecte se află pe agenda de lucru a parlamentarilor europeni, iar subiectul a fost dezbătut de curând în Parlamentul European. La această şedinţă plenară au participat mai mulţi eurodeputaţi români. Vă propun în continuare să ascultăm punctul de vedere exprimat de Vlad-Marius Botoş.


"Seceta din ultimele luni afectează sute de mii de europeni. Schimbările climatice sunt evidente, chiar dacă unii colegi din Parlamentul European țin cu tot dinadinsul să o nege în fața electoratului. Realitatea ne arată că trebuie să accelerăm măsurile de reducere a poluării și să acționăm la nivel de Uniune pentru a ne asigura că facem pași în direcția potrivită. Pentru ca aceste măsuri să fie eficiente, avem nevoie de o colaborare atât cu electoratul, cât și cu agenții economici. Măsurile pe care le luăm trebuie să se concentreze pe stimularea industriilor ecologice, pe împăduriri masive, nu pe interzicerea exploatării eficiente. Este nevoie de programe rapide pentru reîmpădurirea, în cel mai scurt timp, a suprafețelor de pădure care au ars anul acesta, dar și a zonelor în care au avut loc defrișări masive. Aici trebuie să acționăm împreună și este nevoie de o cooperare crescută între Comisia Europeană și statele membre, mai reticente sau mai puțin specializate în acest domeniu. Schimbările climatice vor putea fi încetinite sau oprite doar dacă luăm măsuri pozitive, dacă ne concentrăm atenția pe soluții și nu pe interdicții."


Anul trecut, Uniunea Europeană a adoptat Legea europeană a climei, un act legislativ de referință, care asigură caracterul obligatoriu din punct de vedere juridic atât a obiectivului climatic al Uniunii Europene pentru 2030, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% față de 1990, cât și neutralitatea sa climatică până în 2050. În acest an, Uniunea Europeană s-a concentrat pe punerea în aplicare a obiectivului Uniunii Europene pentru 2030. 


RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 29 Septembrie 2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-29 09:21:00
Vizualizari: 450
TiparesteTipareste