Jurnal Românesc - 29.09.2022

jurnal românesc - 29.09.2022 Ministerul de Externe anunţă că guvernul Cehiei a decis reintroducerea, în perioada 29 septembrie - 8 octombrie, a controalelor în punctele de trecere a frontierei terestre şi fluviale cu Slovacia.

Ministerul de Externe anunţă că guvernul Cehiei a decis reintroducerea, în perioada 29 septembrie - 8 octombrie, a controalelor în punctele de trecere a frontierei terestre şi fluviale cu Slovacia. Administraţia de la Praga a precizat că a luat această decizie ca urmare a intensificării fenomenului imigraţiei ilegale. În acest context, Bucureştiul îi avertizează pe cetăţenii şi transportatorii români care intenţionează să călătorească sau să tranziteze Cehia, dinspre Slovacia, că s-ar putea confrunta cu timpi crescuţi de aşteptare în punctele de control. MAE român arată că graniţa va putea fi trecută doar prin punctele autorizate, menţionate pe site-ul mvcr.cz, cu documente de identitate sau călătorie valabile sau, după caz, cu documente care atestă reşedinţa în Cehia. Trecerea frontierei prin alte locuri decât cele permise este considerată contravenţie şi pedepsită cu amendă cuprinsă între 200 şi 2.000 euro. Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Praga +42 0257 53 20 90 şi +42 0257 53 04 26. Pentru situaţii de urgenţă, conaţionalii au la dispoziţie linia telefonică specială a Ambasadei +42 0607 07 85 01.


Ambasada României la Roma anunţă că reia, la 6 octombrie, programul intitulat "Seara Acasă", prin care promovează scriitori români în spaţiul cultural italian. Invitata noii ediţii va fi scriitoarea Liliana Nechita, care îşi va prezenta noul său volum "Pâine cu ceva" - Amintiri, ca să se ştie cum se trăia în comunismul oamenilor simpli. Liliana Nechita s-a născut în 1968 şi trăieşte de peste 15 ani în Italia. În 2013 a publicat testimonialul "Exodul mamelor", care a stat la baza documentarului cu acelaşi nume realizat de Irina Păcurariu pentru Televiziunea Română. A fost laureată a Galei Premiilor Femeia Anului 2013 pentru promovarea şi apărarea drepturilor femeii. A scris volumele "Cireşe amare" şi "Împărăteasa", ambele publicate în Italia, şi cartea "Păpuşa din noroi". Noul ei volum, "Pâine cu ceva", urmează să fie publicat în Italia. Întâlnirea va avea loc la sediul reprezentanţei diplomatice, iar cei interesaţi să participe pot trimie un email la adresa roma.events@mae.ro.


Naiştii Mariana Preda, Raluca Pătuleanu Negură, Ștefan Negură și Liselotte Rokyta participă la Festivalul Internațional "Flautul fermecat", care se va desfăşura în perioada 30 septembrie - 2 octombrie în localitatea Rožnov pod Radhoštěm, din Cehia. Concertele vor avea loc la Muzeul Valah în aer liber, pe 30 septembrie și 1 octombrie, și la Biserica Tuturor Sfinților, pe 2 octombrie. Artiştii vor interpreta melodii și compoziții din repertoriul muzical românesc. Institutul Cultural Român de la Praga este partener al Festivalului şi sprijină prezența românească în cadrul evenimentului.


România participă între 29 septembrie şi 2 octombrie la Festivalul Internațional de Carte din Budapesta, un eveniment de tradiție unde sunt invitaţi autori prestigioși din întreaga lume. Standul României este asigurat de Ministerul Culturii, iar programul evenimentelor este alcătuit în strânsă colaborare cu Institutul Cultural Român la Budapesta. Invitatul de onoare al României este poetul și publicistul român Ion Mureșan. Manifestarea reuneşte peste 100 de autori din 25 de țări, dar și peste 400 de scriitori, cercetători și artiști din Ungaria. Programul cuprinde întâlniri cu autori, sesiuni de dedicații, prezentări de cărți, mese rotunde, concerte, spectacole de teatru, expoziții și proiecții de filme.


Institutul Cultural Român sprijină participarea curatoarei Adelina Luft în cadrul unui program de rezidențe organizat de platforma educațională "What Could and/or Should Curating Do?" în colaborare cu Muzeul de Artă Contemporană din Belgrad. Rezidenţa se desfăşoară între 25 septembrie şi 17 decembrie, perioadă în care românca susține o serie de prezentări despre practica curatorială, în vederea promovării Bienalei "Jogja Equator", pe care o coordonează. Bienala Jogja va avea loc în 2023 în Indonezia și va reuni artiști din estul Asiei și estul Europei. Programul "What Could and/or Should Curating Do?" a fost inițiat în 2018, în capitala Serbiei, cu scopul de a promova noua generație de curatori și artiști.RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 29.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-29 09:32:00
Vizualizari: 417
TiparesteTipareste