O nouă abordare a UE privind depistarea cancerului

o nouă abordare a ue privind depistarea cancerului CE propune o nouă abordare la nivelul UE privind cele mai bune practici de îmbunătățire a screeningului pentru depistarea cancerului, înlocuindu-o pe cea actuală, care este în vigoare de 20 ani și care trebuie actualizată urgent.

Până în 2025, 90% din populaţia UE care îndeplineşte criteriile de screening ar trebui să fie testată pentru cancerul de sân, de colon şi de col uterin, prevede o nouă recomandare a Uniunii Europene a Sănătăţii pentru diagnosticarea timpurie a bolilor oncologice, care este luată în considerare acum în Comisia Europeană şi face parte din planul european de combatere a cancerului. Această nouă abordare a UE prevede şi extinderea screeningului organizat pentru depistarea cancerului la nivel populațional în sensul de a include cancerul pulmonar, de prostată și, în anumite circumstanțe, cancerul gastric.Scopul modificărilor propuse este de a creşte numărul de examinări, prin acoperirea mai multor grupuri ţintă şi mai multe boli canceroase. 


Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară: 

"În 2020, aproximativ 2,7 milioane de persoane care trăiesc în UE au fost diagnosticate cu cancer și peste 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza acestei boli. Știm că diagnosticarea timpurie salvează vieți și îmbunătățește calitatea vieții. Astăzi, în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, stabilim un nou cadru al screeningului pentru depistarea cancerului în UE.  

Cu noile noastre recomandări, programul UE de screening pentru depistarea cancerului va cuprinde tipurile de cancer care, împreună, reprezintă aproape 55 % din toate cazurile noi diagnosticate în UE în fiecare an. Noile noastre recomandări, bazate pe dovezi științifice și pe excelența dezvoltată în cercetarea în domeniul cancerului în ultimii 20 ani, ne vor consolida acțiunile în întreaga UE pentru a acționa timpuriu și pentru a elimina lacunele create de impactul COVID-19 asupra diagnosticării și îngrijirii cancerului. Împreună, putem realiza cu toții o schimbare semnificativă în evoluția cancerului." 


Noua schemă lărgeşte grupul ţintă pentru screening-ul cancerului de sân şi include femeile cu vârsta cuprinsă între 45 şi 74 de ani. Testarea HPV este recomandată femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 65 de ani la fiecare 5 ani sau mai mult pentru a detecta cancerul de col uterin. Triajul cancerului colorectal este recomandat în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani prin imunochimie fecală pentru a determina urmărirea potenţială prin endoscopie/colonoscopie. 

De asemenea, mai este vorba despre cercetarea cancerului pulmonar la fumătorii actuali şi foşti fumători înrăiţi cu vârsta cuprinsă între 50-75 de ani; screening pentru cancerul de prostată la bărbaţii cu vârsta de până la 70 de ani pe baza testării antigenului specific prostatei şi a rezonanţei magnetice nucleare ca examen de urmărire; screening pentru Helicobacter pylori şi supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în zonele cu incidenţă şi mortalitate ridicate din cauza cancerului gastric. 

Recomandarea propusă o va înlocui pe cea actuală, în vigoare de 20 ani și care trebuie actualizată urgent. Pentru implementarea sa este planificată o asistenţă financiară în valoare de 38,5 milioane de euro în cadrul programului EU4Health şi 60 de milioane de euro în cadrul Orizont Europa.

RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 03.10.20022

www.rri.ro
Publicat: 2022-10-03 10:33:00
Vizualizari: 486
TiparesteTipareste