Jurnal Românesc - 04.10.2022

jurnal românesc - 04.10.2022 Şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 1-3 octombrie, o vizită de lucru în Italia.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat modificarea Legii educaţiei, care prevede că unităţile de învăţământ vor putea organiza grupe de acomodare pentru preşcolarii şi elevii care s-au întors din străinătate şi au fost înscrişi în sistemul educaţional din România. Conform actului normativ, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului care nu a fost înscris în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani, inspectoratul şcolar judeţean organizează grupe de acomodare, în cadrul cărora sunt predate noţiuni de limbă şi cultură românească, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei. Totodată, pentru organizarea şi predarea noţiunilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească în cadrul grupelor de acomodare se pot organiza sesiuni de informare şi schimburi de bune practici cu persoanele implicate în predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în statele membre ale Uniunii Europene. Anual, mii de copii se întorc în România şi sunt înscrişi în grădiniţele, şcolile şi liceele din ţară. Aproximativ 9.000 s-au întors în 2020, cu 7% mai mult decât în anul precedent. Cei mai mulţi au revenit din Italia, Spania şi Marea Britanie.


Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, a reiterat sprijinul ţării sale pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Diplomatul a îndemnat autorităţile române să continue reformele în domeniul justiţiei pentru a netezi calea către spaţiul european de liberă circulaţie. "Vedem şi recunoaştem eforturile României legate de încheierea MCV şi de a deveni membru deplin al Schengen. Cum statul de drept şi lupta anticorupţie sunt elemente-cheie în aceste domenii, apreciem paşii importanţi pe care Guvernul deja i-a făcut şi îi încurajăm pe prietenii români să avanseze, cu ambiţie, în ceea ce priveşte reformele din domeniul Justiţiei", a spus Peer Gebauer. Ambasadorul german a amintit de poziţia clară a cancelarului Olaf Scholz, care a transmis că va face eforturi pentru ca România să devină membru deplin al Schengen. Acestuia i se adaugă declaraţiile de susţinere venite din partea liderilor celor două mari formaţiuni politice din Legislativul European - Partidul Popular European şi Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților. Atât Manfred Weber, cât şi Iratxe Garcia Perez şi-au exprimat susţinerea pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen. Decizia finală poate fi însă luată în Consiliul European doar cu unanimitatea voturilor reprezentanţilor statelor membre.


Şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 1-3 octombrie, o vizită de lucru în Italia. Secretarul de stat a participat la a 5-a ediţie a evenimentului "Fereastră înspre România - port și grai românesc în lume", organizat de Asociația Culturală de Voluntariat "Decebal și Traian" la Alcamo şi care a reunit mii de români care trăiesc în Sicilia. "Având în vedere prezența semnificativă a comunității românești pe teritoriul italian, încurajăm mediul asociativ românesc să acceseze programele de finanțare puse la dispoziție de către DRP", le-a transmis Cârciu participanţilor. Şeful DRP s-a întâlnit apoi cu primarii oraşelor Castellmare del Golfo și Alcamo cu care a vorbit despre contribuția la procesul de integrare a cetățenilor români în statele de reședintă, oportunitățile de muncă și de studii și dezvoltarea de proiecte comune. Cei peste 1,1 milioane de români din Italia reprezintă cea mai mare comunitate de cetățeni străini din peninsulă.


Scriitorul Bogdan Alexandru Stănescu reprezintă România la a 8-a ediţie a Festivalului European de Literatură "BookStar", care are loc la Skopje, în Macedonia de Nord. Autorul îşi lansează traducerea în limba macedoneană a romanului "Copilăria lui Kaspar Hauser" şi participă la o serie de evenimente de promovare a literaturii româneşti. La 5 octombrie, acesta va susține o lectură publică din "Copilăria lui Kaspar Hauser", un volum multipremiat, nominalizat pe lista scurtă a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, în 2019, și tradus deja în limbile franceză, croată, maghiară şi bulgară. Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor, eseist, traducător, editor şi doctor în filologie, iar cărţile sale au fost nominaitzate şi premiate de multiple instituţii de presă şi festivaluri de resort din Europa. Festivalul European de Literatură "BookStar", organizat în fiecare toamnă la Skopje, este susținut de Delegația Uniunii Europene în Macedonia de Nord.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 04.10.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-10-04 11:22:00
Vizualizari: 549
TiparesteTipareste