Schengen, un subiect fierbinte

schengen, un subiect fierbinte Aderarea României la spațiul Schengen depinde de Olanda.

Aderarea României la spațiul european de liberă circulație Schengen este un subiect fierbinte de ani de zile. Mai precis, din 2011, de când țara îndeplinește toate condițiile tehnice pentru a face parte din clubul statelor ai căror cetățeni nu sunt controlați la vamă, atunci când vor să treacă dintr-un stat membru în altul. Decizia de a fi primită în Schengen se ia în Consiliul European doar pe bază de unanimitate. Or, de-a lungul a mai bine de un deceniu, aderării României i s-au opus unele state din Uniune. Olanda a fost constant unul dintre ele și a rămas, la ora actuală, singurul încă reticent! 

Miercuri, premierul olandez a venit în România, să-i viziteze pe militarii Ţărilor de Jos care fac parte din Grupul de luptă al NATO sub comandă franceză. Mark Rutte s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă, iar obţinerea sprijinului pentru aderarea României la spaţiul Schengen - devenit, la București, un veritabil obiectiv naţional - a constituit o temă majoră de discuţie. Premierul Rutte a precizat că nu se opune aderării României la spaţiul de liberă circulație, dar - pentru că a existat și un ʺdarʺ! - acest proces trebuie să se afle în strânsă legătură cu reformarea Justiției și respectarea statului de drept. 

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat drept pozitivă discuția cu șeful Guvernului olandez:

ʺEşecul nu este o variantă. Un eşec în acest obiectiv naţional probabil ar duce la o creştere a euroscepticismului în România, dar este o variantă ipotetică care nu se va întâmpla, fiindcă noi nu calculăm pentru varianta eşec, noi calculăm pentru varianta reuşită.ʺ 

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre beneficiile pentru mediul economic prin ridicarea controalelor la frontierele interne:  

ʺAceastă vibrantă cooperare la nivelul sectorului de afaceri mă determină să punctez beneficiul direct pe care aderarea României la Schengen îl poate aduce pentru economia olandeză. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne se vor reduce semnificativ costurile transportatorilor şi, în egală măsură, efectele negative ale întârzierilor pentru pieţe şi lanţuri valorice.ʺ 

Între timp, în exclusivitate pentru Radio România, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a condamnat declaraţiile jignitoare rostite, săptămâna trecută, în plenul Legislativului comunitar, de către un europarlamentar german, care a numit România ʺVestul sălbatic al Uniunii Europeneʺ. La adresa deputatului a fost inițiată o anchetă. Cât despre România, Roberta Metsola a subliniat că merită sa fie primită în spaţiul Schengen, pentru că întruneşte toate condiţiile tehnice şi legale. 

Săptămâna viitoare, Parlamentul European se va pronunța prin vot asupra unei rezoluții în care a fost inclusă solicitarea de primire în Schengen a României și a vecinei sale Bulgaria până la finele acestui an.


RadioRomaniaInternational · Schengen, un subiect fierbinte- 13.10.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-10-13 12:10:00
Vizualizari: 311
TiparesteTipareste