Scut comun pentru cerul european?

scut comun pentru cerul european? Inițiativa ESSI îşi propune crearea unui sistem european de apărare aeriană și antirachetă prin achiziţia comună de echipament de profil de către țările participante.

Evocând “un plus de securitate pentru toată Europa”, la finalul lunii august, cancelarul german Olaf Scholz lansa ideea dezvoltării unui scut comun de apărare aeriană și antirachetă. Ar fi mai eficient decât dacă fiecare țară și-ar construi propriul sistem de această natură, sublinia oficialul german, în condițiile în care acestea sunt scumpe și au o complexitate ridicată.

 

Ideea a avut ecou în principal în rândul țărilor din Europa de Est, îngrijorate de escaladarea războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina vecină. Iar, joi, European Sky Shield Initiative (ESSI) - a intrat într-o nouă etapă odată cu semnarea de către 14 țări ale Alianței Nord-Atlantice, între care și România, plus Finlanda, a unei scrisori de intenție în vederea punerii în practică a acestui proiect.

 

Țările semnatare îşi propun ca în primă instanţă să procure sisteme de apărare cu rază medie de acţiune, cum sunt cele "Patriot", produse de Statele Unite şi operate deja de multe ţări NATO, inclusiv România. Ulterior, ar putea fi achiziţionat şi un sistem precum cel dezvoltat de Israel și SUA "Arrow 3", capabil să doboare rachete intercontinentale şi chiar sateliţi. Amplasarea unor astfel de baterii antirachetă în mai multe ţări ar permite o apărare a spaţiului aerian european completă şi eficientă. Iar costurile vor fi mai reduse pentru fiecare stat în parte, a spus la Bruxelles, unde s-a semnat documentul, adjunctul secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană:

 

“Scopul este să le permită aliaţilor din Europa să îşi procure aceste dotări, atât de necesare, mai uşor şi mai repede, dar şi să îşi optimizeze costurile. De asemenea, va trebui ca statele să îşi coordoneze urgenţele pentru a acoperi întregul spectru al nevoilor de apărare antiaeriană şi antirachetă. Este un efort important pentru a obţine resurse suplimentare şi pentru a se asigura că aceste dotări sunt procurate şi puse în funcţiune cât mai rapid.”

 

Noile dotări de apărare aeriană de care vor beneficia state membre ale Alianței Nord-Atlantice prin intermediul ESSI sunt „pe deplin interoperabile şi integrate fără probleme în sistemul aliat de apărare aeriană şi antirachetă şi vor spori semnificativ capacitatea de apărare” a Alianţei”, a explicat Mircea Geoană. Semnarea scrisorii de intenţie de către România, alături de Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria, va facilita iniţierea detaliilor şi a procedurilor aferente iniţiativei. Pe perioada derulării proiectului şi alte state au posibilitatea de a adera la European Sky Shield Initiative.

 

RadioRomaniaInternational · Scut comun pentru cerul european?

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-10-14 11:59:00
Vizualizari: 643
TiparesteTipareste