Orchestra de Cameră Radio deschide noua stagiune

orchestra de cameră radio deschide noua stagiune Dirijorul Cristian Mandeal și violonistul Valentin Șerban deschid stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.

Miercuri, 19 octombrie (ora 19:00), este rândul Orchestrei de Cameră Radio să prezinte primul eveniment al noii sale stagiuni la Sala Radio, sub bagheta apreciatului dirijor român Cristian Mandeal. Veți asculta un concert ce reunește lucrări ale celor 3 mari clasici Haydn, Mozart și Beethoven. Invitat special al evenimentului de la Sala Radio este violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului internațional George Enescu (în 2021).

 

Prima lucrare în programul serii va fi Simfonia nr. 6 - Le matin (Dimineața) semnată Haydn, ce debutează cu o inspirată descriere sonoră a zorilor și a fost creată la comanda prințului Paul al II-lea Anton Esterházy, care a cerut compozitorului 3 lucrări care să descrie principalele momente ale zilei. Veți asculta apoi o lucrare creată de celebrul Amadeus, Serenada nr. 6 în Re major - Serenata notturna, și în partea a doua a serii vă veți bucura de Concertul în Re major pentru vioară și orchestră – una dintre cele mai romantice și mai emoționante creații beethoveniene.

 

Singurul concert de vioară semnat de titanul de la Bonn, compus în 1806 și interpretat prima oară la Viena, la doar 2 zile după ce compozitorul a terminat de scris partitura, a fost inițial considerat un eșec. Câteva decenii după moartea lui Beethoven, în 1844, tânărul Joseph Joachim, în vârstă de doar 12 ani - care avea să devină unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii, l-a interpretat alături de orchestra London Philharmonic Society, sub bagheta celebrului compozitor Felix Mendelssohn, moment ce a relansat lucrarea. Astăzi este una dintre cele mai cântate partituri de vioară și mari violoniști ca Yehudi Menuhin, David Oistrakh sau Itzhak Perlman l-au interpretat și înregistrat.

 

În aproape 50 de ani de activitate, Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).

 

Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii George Enescu (1991 – 2009), Cristian Mandeal a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască - San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), dirijor invitat al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) - primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013) și al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007).

 

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

 

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional George Enescu (2021), violonistul Valentin Șerban este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator Eyes Wide Shut, 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet, experiment artistic ce pune la încercare virtuozitatea oricărui mare violonist și împinge limitele de receptare ale muzicii clasice.

 

Valentin Șerban a început studiul viorii la vârsta de 7 ani în Brașov (orașul său natal), unde a urmat și studiile universitare și a continuat apoi cursurile de master la Kunstuniversität în Graz (Austria), sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. A susţinut un număr mare de concerte şi recitaluri atât în România, cât și în Franţa, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina.

 

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-10-14 12:58:00
Vizualizari: 767
TiparesteTipareste