Constructorii amână proiecte

constructorii amână proiecte Sectorul construcţiilor din România oferă un tablou cu fluctuaţii şi incertitudini. Aproape trei sferturi dintre marii constructori din România amână proiecte din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţii.

Sectorul construcţiilor din România oferă un tablou cu fluctuaţii şi incertitudini. Aproape trei sferturi dintre marii constructori din România amână proiecte din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţii. De asemenea, 4 din 10 constructori menţionează termenele prelungite de livrare a materialelor printre principalele probleme cu care se confruntă în prezent, context în care constructorii au observat şi o scădere a cererii din partea clienţilor sau chiar o reducere a mărimii proiectelor. Totuşi, un efect pozitiv al creşterii preţurilor se poate observa în comportamentul firmelor, prin căutarea de soluţii inovative, precum optimizarea designului şi a calităţii proiectării pentru economisirea de materiale, reducerea pierderilor şi a deşeurilor, introducerea unor tehnologii avansate, se afirmă în raport. În acest context, doar 10% dintre constructori au oprit sau îngheţat lucrările, iar 2% au concediat angajaţi pentru a răspunde situaţiei din piaţă.


Mai mult de jumătate dintre constructori spun că vor înregistra o creştere a veniturilor faţă de anul trecut, iar un sfert se aşteaptă că afacerile vor scădea. De altfel, profiturile realizate de către aceştia au atins cel mai înalt nivel de la căderea comunismului (în decembrie 1989) încoace. Pe acest fond, volumul investiţiilor imobiliare pentru România, în trimestrul II 2022 a fost estimat la peste 257 de milioane de euro, de aproape 4 ori mai mare decât cel înregistrat în trimestrul anterior, relevă datele publicate de o companie de consultanţă imobiliară, care estimează că, până la sfârşitul acestui an, volumul investiţiilor imobiliare ar trebui să ajungă la valoarea de un miliard de euro. Potrivit sursei citate, până la finele acestui an, peste 150.000 de metri pătraţi vor fi adăugaţi stocului de retail, iar stocul industrial ar trebui să ajungă la peste 6,3 milioane de metri pătraţi


Cei mai mari constructori se orientează spre proiecte publice, precum lucrări de infrastructură, construcţii sociale şi utilităţi publice. În zona privată, cel mai atractiv domeniu în perioada următoare este reprezentat de construcţiile industriale, urmat de investiţiile în retail şi rezidenţial. La polul opus, cu cea mai mică rată de selecţie se află sectorul birourilor şi clădirile comerciale.


În context, numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădirile rezidenţiale a scăzut cu 10,5%, în primele 8 luni ale anului în curs, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, arată Institutul Naţional de Statistică. Astfel, de la începutul anului şi până la 31 august, s-au eliberat 30.620 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, iar scăderi s-au consemnat în toate regiunile de dezvoltare. Potrivit statisticii, la nivelul lunii august 2022, faţă de iulie, s-au eliberat puţin peste 4.000 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 4,6%. Din totalul autorizaţiilor, peste 69% sunt pentru zona rurală.


RadioRomaniaInternational · Concret despre România - 20.10.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-10-20 14:14:00
Vizualizari: 720
TiparesteTipareste