România şi securitatea flancului estic al NATO

românia şi securitatea flancului estic al nato Escaladarea războiului de la granița NATO și anexările ilegale ale Rusiei în Ucraina determină Alianța să ia noi măsuri de securitate, inclusiv în România.

NATO continuă să-și întărească prezența defensivă pe Flancul Estic al Alianței în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și al amenințărilor Federației Ruse la adresa securității Europei.  După ce, săptămâna trecută, Franța a decis să trimită trupe şi echipamente performante suplimentare în România, primele două din cele zece convoaie militare franceze menite să întărească Flancul Estic al NATO sunt deja în drum spre baza militară de la Cincu din judeţul Sibiu.  Aici s-a instalat grupul de luptă interarme al Alianței, prevăzut să adăpostească până la începutul anului viitor circa o mie de soldaţi europeni. În paralel, transporturi speciale de muniţie, hrană şi materiale de întreţinere a trupelor vor fi trimise spre România cu trenuri speciale. 


Franţa îşi onorează angajamentele luate faţă de NATO şi faţă de parteneri, a dat asigurări generalul de divizie Francois Goguenheim, comandantul Diviziei Terestre Europa Continentală: "Avem mai multe acorduri şi facilităţi de lucru cu românii. Sunt motive de coerenţă. Este mai simplu să avem un dispozitiv unic amplasat într-o anumită locaţie, în loc să fie răspândit în mai multe zone. Mai multe state membre NATO şi-au amplasat dispozitivele în ţările din est. Franţa a ales România, iar acum s-a decis să ne creştem prezenţa. Am amplasat o structură de primire la Cincu, care este aproape gata, iar acum vom adăuga acest battalion".


În plus, de la începutul războiului din Ucraina vecină, Forţele Navale Române sunt o prezenţă constantă pe Dunăre şi Marea Neagră pentru asigurarea securităţii navigaţiei în apele teritoriale româneşti. Astfel, la vărsarea Dunării în Marea Neagră, pe braţul Sfântu Gheorghe, România desfăşoară, în această perioadă, exerciţiul militar "Danube Protector" care include instrucţie şi trageri cu muniţie reală. Participă peste 300 de militari români conduși de Flotila "Mihail Kogălniceanu", structură unică în NATO. Exerciţiul se desfăşoară la o distanţă de circa 300 de kilometri de peninsula Crimeea şi aproximativ 40 de kilometri de Insula Şerpilor. 

Colonelul Corneliu Pavel, purtător de cuvânt al Statului Major al Forţelor Navale Române: "Aria de responsabilitate a Forţelor Navale Române cuprinde aproximativ 30.000 de kilometri pătraţi în Marea Neagră, un spaţiu maritim în care ţara noastră are şi infrastructură critică şi mă refer aici la platformele petroliere. Mediul volatil de securitate din Marea Neagră ne-a schimbat modul de acţiune şi ne-a făcut să ne readaptăm planurile de activităţi, exerciţiile au devenit mult mai complexe"


În plan diplomatic, Ministerul de Externe de la București a anunțat, zilele trecute, acordarea unor contribuţii voluntare ale României la fondurile NATO dedicate întăririi rezilienţei şi capacităţii de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi Iordaniei, în valoare totală de până la 1,4 milioane de dolari. Decizia contribuie la creşterea profilului ţării în cadrul NATO, precum şi la consolidarea securităţii şi stabilităţii în proximitatea Flancului Estic, în special în regiunea Mării Negre.


RadioRomaniaInternational · Nota 2 - 20.10.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-10-20 11:26:00
Vizualizari: 515
TiparesteTipareste