Combaterea dezinformării și promovarea alfabetizării digitale în rândul tinerilor din UE

combaterea dezinformării și promovarea alfabetizării digitale în rândul tinerilor din ue Comisia își intensifică acțiunile de combatere a dezinformării și de promovare a alfabetizării digitale în rândul tinerilor.

În prezent, în Europa, unul din trei elevi cu vârsta de 13 ani nu are competențe digitale de bază, conform rezultatelor testelor directe și, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, doar puțin peste jumătate din tinerii în vârstă de 15 ani din UE au declarat că au învățat cum să detecteze dacă informațiile sunt subiective sau părtinitoare. Prin urmare, există o nevoie clară de consolidare a rolului educației și formării în combaterea dezinformării și în promovarea alfabetizării digitale și a celei mediatice.


Iată ce a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel:


"Ştim că dezinformarea nu este ceva nou, este un proces complex care crează diviziuni şi ne răneşte. Şi, ca să spunem adevărul, acest fenomen nu va dispărea. De aceea este clară nevoia de întărire a educaţiei şi training-ului, precum şi dotarea profesorilor cu calificările şi competenţele necesare pentru a preda apoi elevilor alfabetizarea digitală şi tehnicile de dezinformare."  


Orientările prezentate acum de Comisie oferă sprijin practic profesorilor și cadrelor didactice și includ definiții ale conceptelor tehnice, exerciții de efectuat în clasă și modalități de încurajare a obiceiurilor "sănătoase" de folosire a mediului online.


Orientările au fost elaborate cu sprijinul grupului de experți al Comisiei pentru combaterea dezinformării și promovarea alfabetizării digitale prin educație și formare, grup care reunește o gamă largă de practici din domeniul educației și formării, din radiodifuziune, din mediul academic, din domeniul rețelelor sociale și al jurnalismului.


Comisia va investi în continuare în această cauză prin intermediul programului anual de lucru Erasmus+ pentru anul 2023, care va oferi finanțare pentru proiecte de mare anvergură, cu accent pe formarea cadrelor didactice și pe dezvoltarea programelor de învățământ pentru combaterea dezinformării și promovarea alfabetizării digitale.


De asemenea, Comisia va utiliza noile orientări pentru sprijinirea  cadrelor didactice în cadrul noii strategii europene "Un internet mai bun pentru copii".

RadioRomaniaInternational · Europa la zi 20.10.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-10-20 08:52:00
Vizualizari: 882
TiparesteTipareste