Jurnal Românesc - 28.10.2022

jurnal românesc - 28.10.2022 Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că, pentru 2023, banii alocaţi domeniului cercetare-dezvoltare vor fi cel puţin dublaţi, în încercarea de a-i atrage înapoi în România pe conaţionalii foarte bine pregătiţi.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că, pentru 2023, banii alocaţi domeniului cercetare-dezvoltare vor fi cel puţin dublaţi, în încercarea de a-i atrage înapoi în România pe conaţionalii foarte bine pregătiţi. "La nivelul Guvernului suntem conştienţi de ceea ce înseamnă cifra de peste 4 milioane de români profesionişti în diverse domenii, profesionişti cu înaltă calificare, ce îşi desfăşoară activitatea în afara ţării noastre şi susţin atât economiile din ţările unde îşi desfăşoară activitatea, dar susţin şi România, pentru că parte dintre ei au o contribuţie semnificativă la ceea ce înseamnă economia românească", a spus Ciucă la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de afaceri române şi belgiene, care a avut loc la Bruxelles. 

Premierul a spus că Executivul a pus la dispoziţie un program finanţat cu 40 de milioane de euro pentru 1.000 de firme din diaspora conduse de români şi a alocat 168 de milioane de euro, pentru a atrage specialişti de înalt nivel în cercetare-inovare. Ciucă le-a transmis antreprenorilor prezenţi că sunt aşteptaţi să dezvolte afaceri în România, având în vedere oportunităţile oferite, atât prin prisma proiectelor finanţate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi în contextul măsurilor adoptate de Guvern. El a anunţat că, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, economia României ar urma să înregistreze o creştere de peste 4,5% la finele acestui an.


Consulatul General al României la Torino a organizat o serie de evenimente dedicate omagierii personalităţii poetului şi diplomatului Vasile Alecsandri. Cu titlul "Istoria unei prietenii politico-diplomatice, care a traversat secolele", manifestarea s-a desfăşurat în zilele de 26 şi 27 octombrie la Rectoratul Universităţii din Torino. Ambasadorul României la Roma, Gabriela Dancău, a evocat rolul deosebit de important al turneului diplomatic efectuat de Alecsandri in 1859 pentru susţinerea de către marile puteri a cauzei Unirii Principatelor Române. 

Totodată, a fost inaugurată o expoziţie dedicată diplomatului român şi au avut loc conferinţele "Activitatea lui Vasile Alecsandri în contextul aniversării a 160 de ani de diplomaţie modernă" şi "Scriitori români în arhivele diplomatice". Poet, dramaturg şi membru fondator al Academiei Române, Vasile Alecsandri a fost unul dintre fruntașii Revoluției de la 1848. A fost ministru de externe în guvernele Moldovei şi Ţării Româneşti, ministru al Afacerilor Străine în primii ani ai domniei lui Alexandru Ioan Cuza şi trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Paris.Ambasada României în Austria anunţă organizarea unui consulat itinerant la sediul Seminarului Episcopal din Linz, în perioada 3-7 noiembrie. Cu acest prilej, cetățenii români care au domiciliul sau reședința în landurile din proximitate pot solicita eliberarea de documente de călătorie, de adeverințe de cazier judiciar, adeverințe de renunțare la cetățenie, duplicate de certificate de naștere, de căsătorie, de deces, adeverințe de stare civilă şi transcrieri de certificate de naștere. Peste 130.000 de români trăiau oficial în Austria la 1 ianuarie 2021 şi alcătuiau a doua comunitate de cetăţeni străini din această ţară, după germani.A 4-a ediţie a Festivalului Internațional al Artelor Contemporane BE FREE FEST are loc în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie, la Chișinău. Evenimentul, organizat de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate în colaborare cu Clusterul EUNIC Moldova, Institutul Cultural Român la Chișinău, Institutele Goethe din Chișinău și București, Ambasadele Elveției şi Austriei la Chișinău şi Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite, reuneşte artiști din România, Germania, Austria și Republica Moldova. 

Organizatorii anunţă că, în contextul agresiunii ruse în Ucraina, festivalul are loc sub genericul Puterea Libertăţii. Manifestarea cuprinde concerte şi spectacole de teatru şi se desfăşoară la Teatrul Național "Satiricus I.L.Caragiale" şi la Teatrul Republican "Luceafărul". Accesul la evenimente este gratuit în baza unei rezervări pe site-ul iticket.md.


RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 28.10.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-10-28 10:54:00
Vizualizari: 269
TiparesteTipareste