În județul Ialomița

În județul ialomița Ne îndreptăm azi spre județul Ialomița, situat în sudul României, în regiunea Muntenia. Vom găsi aici un muzeu unic în România: Muzeul Național al Agriculturii.

Ne îndreptăm azi spre județul Ialomița, situat în sudul României, în regiunea Muntenia. Vom găsi aici un muzeu unic în România: Muzeul Național al Agriculturii. Totodată, vom afla și despre maestrul Ionel Perlea. Născut în județul Ialomița, dirijorul român a condus numeroase spectacole de operă în toată lumea și a apărut la pupitrul unor orchestre prestigioase, în special în Statele Unite ale Americii. În satele județului Ialomița, vom descoperi obiceiuri inedite, cum ar fi potcovitul ouălor și traforaje pentru împodobitul streșinilor. Ghidul nostru de azi Clementina Tudor, managerul Centrului Cultural Ionel Perlea și corespondentă Radio România Actualități, spune că tot județul, de la vest la est, este străbătut de râul Ialomița. Aproape toate atracțiile sunt, cumva, în proximitatea acestui râu după care a fost numit și județul. Iar călătoria noastră începe din municipiul Slobozia. 

"La Slobozia, noi avem ceva unic la nivel național, Muzeul Național al Agriculturii, care a fost înființat după anul 1989 de regretatul muzeograf Răzvan Ciucă și care reunește o zestre nemaipomenită a poporului român. Este o zestre culturală, populară deopotrivă, și ancestrală a țăranului român, indiferent de regiunea țării în care s-a născut și a crescut. Tot în apropierea municipiului Slobozia, avem stațiunea Amara, care a fost renumită înainte de 1989. Stațiunea balneoclimaterică Amara a fost și rămâne un reper important în turismul din județul Ialomița și ne bucurăm că, după așa un declin pe care toată țara l-a traversat la un moment dat, stațiunea Amara nu numai că s-a menținut, dar este și în dezvoltare. Foarte mulți turiști aleg să vină la tratament, dar și la relaxare în stațiunea Amara. Pe lângă lacul minunat, pe lângă băile cu nămol natural, ei se pot relaxa plimbându-se printr-un parc cu sute de nuci, care a fost reabilitat în urmă cu câțiva ani, prin fonduri europene. De altfel, au fost făcute mai multe investiții în zonă, unele publice, altele private, și avem la Amara și un complex SPA care funcționează și pe timpul iernii."


            

Ne îndreptăm acum spre zona rurală. Toate statele păstrează din tradiționalul Câmpiei Bărăganului. Există, totuși, în județul Ialomița câteva state unde arhitectura tradițională populară a casei țărănești se păstrează în continuare, spune Clementina Tudor, managerul Centrului Cultural Ionel Perlea și corespondentă Radio România Actualități. 

"Mă refer la comuna Jilavele, în vest, unde există și o casă țărănească autentică, însă și în centrul județului, la Grindu, Grindași. În orice localitate din Ialomița putem vedea ceva din zestrea culturală a înaintașilor. De altfel, noi, la Centru Cultural, am editat un album cu florării din Bărăgan, iar florăriile din Bărăgan sunt acele traforaje care împodobeau streșinile caselor, care îmbogățeau acele galerii cu prispă ale bunicilor noștri. Ele încă pot fi văzute, admirate. Mă bucur foarte mult că sunt moștenitori care au înțeles să păstreze acest specific și nu toți își modernizează casele pe care le au de la bunicii lor. Îl avem la Jilavele pe domnul Simion, care potcovește ouă de Paște, la modul cel mai frumos cu putință. Și mai avem în extremitatea cealaltă a județului, comuna Gura Ialomiței, satul Luciu, o doamnă păstrătoare de tradiții, doamna Ana Banu, care face cusături, dar care confecționează chiar și opinci. Sunt mai rari meșterii populari, dar sunt cumva particularizați. Nu mai vorbesc că toate femeile statelor din Ialomița știu să împletească de toate și încă se mai țese de la război tradițional. Avem și fierari care pot fi văzuți la lucru. De exemplu, Nea Toma, fierarul din comuna Traian, este foarte bucuros când primește oaspeți. Lucrează non-stop și înainte de Bobotează, o sărbătoare de mare tradiție în Ialomița și în Bărăgan, când are coadă de clienți la poartă care își potcovesc caii înainte de Bobotează."

            


Există foarte multe evenimente care au loc în județul Ialomița, iar calendarul acestora ar putea începe chiar cu Boboteaza, spune Clementina Tudor, managerul Centrului Cultural Ionel Perlea și corespondentă Radio România Actualități. Boboteaza, de altfel, este o sărbătoare foarte mare pentru toate statele din județul Ialomița. Toți gospodarii își scot caii și căruțele, le împodobesc și merg cu ele la biserică. Apoi, fac întreceri de viteză sau de forță pe câmp. Nu există comunitate locală în care să nu se întâmple un astfel de concurs. La final, Boboteaza fiind în șase ianuarie, când temperaturile sunt foarte scăzute, totul se termină cu o țuică fiartă sau cu un vin fiert și cu o mare petrecere. 

"De peste 30 de ani, în luna mai, avem Festivalul și Concursul Internațional de Canto Ionel Perlea. Suntem la a 32-a ediție. Este un festival care a început ca un concurs de lied și care a devenit internațional, anul acesta reunind peste 50 de concurenți din țară și mai ales din străinătate și care se desfășoară cu orchestra Ionel Perlea. Obligatoriu, se încheie cu o vizită a tuturor participanților la Casa Memorială Ionel Perlea, din Ograda. Mai ales având în vedere că ne adresăm ascultătorilor noștri din străinătate, Ionel Perlea este cel care a așezat Ialomița și România pe marea hartă lirică a lumii și mă refer aici la toate scenele mari din Europa și mai ales la Scala din Milano. Aici, dirijorul Ionel Perlea i-a urmat marelui Arturo Toscanini, iar Arturo Toscanini i-a dăruit bagheta lui, considerându-l un urmaș demn. De asemenea, Ionel Perlea și-a continuat parcursul mondial de la Scala din Milano la Metropolitan Opera din New York, acolo unde, asemenea lui Arturo Toscanini, a avut și o carieră universitară, fiind profesor. Deci cumva legăm personalitate lui Ion Perlea de acest concurs și promovăm astfel și județul Ialomița."

            

În județul Ialomița există în prezent două proiecte în derulare la nivelul Consiliului Județean, spune Clementina Tudor, managerul Centrului Cultural Ionel Perlea și corespondentă Radio România Actualități. "Conacul Bolomey este reabilitat din fonduri nerambursabile și se intenționează organizarea de evenimente publice de mare anvergură, cum ar fi festivalul Electric Castle, care, la rândul lui, se organizează tot în jurul unui conac. Al doilea proiect este un traseu pe malul râului Ialomița. Acest traseu ar urma să fie parcurs fie cu barca sau în caiac, fie cu bicicleta sau pe jos și să existe diferite opriri în diferite zone unde turiștii se pot odihni, pot mânca. Un punct de oprire ar fi conacul de la Manasia, care este e de asemenea un obiectiv turistic reabilitat din fonduri private."

            

Iată, așadar, doar o parte dintre cele mai interesante atracții turistice ale unui județ, în care experiențele sunt cele care vă vor asigura un sejur de neuitat.


RadioRomaniaInternational · Radio Tour - 03.11.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-11-03 16:01:00
Vizualizari: 1464
TiparesteTipareste