România, necesitatea digitalizării

românia, necesitatea digitalizării Bucureştiul, gazdă a unui eveniment de profil, este zilele acestea capitala digitalizării şi a roboticii - un bun prilej pentru readucerea în discuție a stadiului digitalizării țării.

Cele mai importante 84 de companii de tehnologie de pe mapamond au venit la București zilele acestea pentru a prezenta în premieră produse și servicii, la cel mai mare eveniment din domeniul IT şi digital din Europa Centrală şi de Est, GoTech World. În paralel cu zona expozițională, evenimentul a fost gândit pe o structură cu 122 de sesiuni desfășurate pe 11 scene de conferințe, cu prezența a 130 speakeri, influenceri, experţi, dar şi antreprenori din domeniile IT.

 

Prezent la deschidere, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a subliniat că transformarea digitală, cercetarea, inovarea contează, sunt motoarele de creştere pentru economie, iar România are cel mai important ingredient: resursa umană, creierele: “Specialiştii români sunt preţuiţi în toată lumea şi oricând concurează de la egal la egal cu cei mai mari specialişti ai lumii şi de lucrul acesta trebuie să profităm. Trebuie să investeşti în productivitate, pentru că, de fapt, creşterea economică este productivitatea înmulţit cu populaţia. Şi România nu poate să mizeze pe demografie, trebuie să mizeze pe productivitate şi asta înseamnă să investeşti în IT&C, în inovare, în cercetare.”

 

La GoTech World a mers și preşedintele Klaus Iohannis, care a amintit că industria de profil a înregistrat în ultimul deceniu creşteri de cel puţin 10% anual şi a dus la avansul tehnologic al economiei româneşti. În același timp, ritmul trecerii la serviciile publice digitale este încă redus în România, iar autorităţile publice ar trebui să facă paşi concreţi şi rapizi, a mai spus șeful statului. Guvernul are instrumentele şi fondurile necesare pentru implementarea unei strategii de digitalizare la nivel naţional, susţine premierul Nicolae Ciucă.

 

“Revoluţia digitală şi noile tehnologii înseamnă o şansă de reducere a decalajelor existente între România şi ţările europene, care au înţeles importanţa noilor tehnologii în modernizarea serviciilor publice. Se va acţiona în câteva domenii importante, şi anume serviciile publice, sectorul privat, dar şi în ceea ce priveşte conectivitatea prin reţelele de mare viteză”, a mai spus premierul.

 

Nicolae Ciucă a amintit și că există un proiect comun cu Republica Moldova - care are rezultate remarcabile în direcția digitalizării - şi anume crearea unui spaţiu digital pe ambele maluri ale Prutului. Iurie Ţurcanu, vicepremier pentru digitalizare în Republicii Moldova, a vorbit despre reuşitele echipei sale, subliniind importanţa ajutorului constant primit din partea României.

 

“Cu partenerii de dezvoltare am creat cloud-ul guvernamental, platforma de schimb de date, portalurile cetăţenilor şi astăzi oamenii pot de la un click distanţă să acceseze toate serviciile statului, cele mai importante servicii. În acest parcurs, am reuşit să creăm o sinergie bună cu Guvernul României. La începutul acestui an, am semnat un memorandum de colaborare pe diviziunea dezvoltării digitale şi ne-am angajat împreună să creăm un spaţiu digital comun”, le-a transmis Iurie Ţurcanu participanţilor la evenimentul găzduit de București.

 

RadioRomaniaInternational · România, necesitatea digitalizării

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-11-04 12:01:00
Vizualizari: 518
TiparesteTipareste