Comisia Europeană propune accelerarea introducerii plăților instant în euro

comisia europeană propune accelerarea introducerii plăților instant în euro Comisia Europeană a adoptat o propunere legislativă menită să asigure că toți cetățenii și întreprinderile care dețin un cont bancar în Uniunea Europeană și în țările Spațiului Economic European pot face plăți instant în euro.

Plățile instant le permit persoanelor să transfere bani în orice moment al zilei în decurs de zece secunde, mult mai rapid față de transferurile-credit tradiționale, care sunt primite de prestatorii de servicii de plată numai în timpul programului de lucru și ajung în contul beneficiarului plății abia în următoarea zi lucrătoare. Acest din urmă proces poate dura până la trei zile calendaristice.

Astfel, plățile instant sporesc considerabil viteza și confortul pentru consumatori la plata facturilor sau la primirea unor transferuri urgente, în cazul unei urgențe medicale, de exemplu. În plus, plățile instant contribuie la îmbunătățirea semnificativă a fluxului de numerar și generează economii de costuri pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, inclusiv pentru comercianții cu amănuntul. Plățile instant vor elibera bani care, în prezent, sunt blocați la nivelul procesării în sistemul financiar, alcătuind așa-numitele "sume în tranzit". 

Mairéad McGuinness, Comisar european pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital. 

"Plățile instant vor deveni universale acum. Ar dura un deceniu, dacă nu am face nimic, iar asta nu e o opțiune. Propunerea noastră va obliga pe oricine oferă transferuri în euro să ofere o opțiune instant, însă introducem treptat cerințele. Furnizorii care nu se află în zona euro, dar care oferă transferuri în euro, vor avea la dispoziție doi ani în plus pentru a se conforma cerințelor. Apoi, aceste plăți instant vor fi o caracteristică standard și accesibilă, nu un serviciu premium. Plățile instant au fost adoptate greu fiindcă acestea pot fi costisitoare, așa că introducem un plafon pentru comisioane. Consolidăm, de asemenea, și protecția consumatorilor. Furnizorii vor trebui să ofere consumatorilor serviciul de a verifica dacă numele și destinatarul se potrivesc cu numărul contului bancar. Este un nivel suplimentar de protecție, înainte de efectuarea unei plăți. În cele din urmă, eficientizăm controlul sancțiunilor. În prezent, marea majoritate a plăților transfrontaliere care sunt semnalate în timpul screening-ului sunt fals pozitive. Conform acestei noi legislații, furnizorii vor fi responsabili pentru verificarea clienților lor în raport cu cea mai recentă listă de sancțiuni a UE. Acest lucru se aplică atunci când cineva deschide mai întâi un cont de plată și apoi prin actualizări, cel puțin zilnice, ale înregistrărilor clienților. Furnizorii vor putea împiedica conturile deținute de cei sancționați să efectueze tranzacții și să le înghețe fondurile."


Simplificare plăților în moneda Euro prin opțiunea "instant", va economisi bani, asigurând totodată vigilență maximă. Adoptarea propunerii e semnificativă din mai multe privințe. Se susține inovația europeană, permițând dezvoltarea celei mai noi tehnologii. Se sprijină competitivitatea europeană, ținând pasul cu evoluțiile globale în materie de plăți și se sprijină și consumatorii și întreprinderile europene care vor observa un impact pozitiv în viața de zi cu zi.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles 07.11.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-11-07 09:51:00
Vizualizari: 337
TiparesteTipareste