Încrederea românilor în instituţii

Încrederea românilor în instituţii Încrederea românilor în instituţii a scăzut faţă de anul trecut - arată Barometrul de Securitate a României.

Sondaj reprezentativ la nivel național, realizat prin interviuri telefonice cu circa 1.000 de persoane între 18 și 65 de ani, în perioada 29 septembrie - 10 octombrie 2022, Barometrul de securitate a României redă imaginea de moment a încrederii populației în spațiul instituțional național și internațional. Ierarhia nu s-a schimbat mult, dar inclusiv instituții autohtone care beneficiază în mod regulat de încredere mare -Biserica sau Armata - au imaginea marcată de dificultățile din ultima vreme. 


Potrivit Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, lucrurile sunt explicabile după doi ani de pandemie, un an 2022 marcat de un război de anvergură în regiune și de scumpiri mai mult decât semnificative ale prețului tuturor tipurilor de energie. Acest complex de crize a dus la scăderea inclusiv a încrederii în NATO sau în Uniunea Europeană. 


Chiar și așa, populația României rămâne una pro-occidentală și pro-europeană: 68% din români sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene pe termen scurt, 78% sunt optimiști privind sprijinul american pentru Europa de Est și doar 10% cred că UE ar trebui să dispară în viitor. În ciuda unor critici serioase la adresa Uniunii, 74% dintre români spun că este mai bine în blocul comunitar decât în afara lui. Reproșurile pe care românii le aduc Uniunii Europene sunt legate de situația imediată - economică și energetică - pe care o traversează: există percepția că unele țări membre profită economic de România, că politicile Uniunii nu se potrivesc întotdeauna României sau că UE impune prea multe reguli. 


O atitudine critică evidentă există, în egală măsură, față de elitele locale ori naționale. Publicul distribuie vina pentru prețul scăpat de sub control al energiei celor care conduc România (circa 48%), politicilor UE (28%) și abia pe locul trei războiului din Ucraina (aproape 24%).Dacă România ar fi atacată, 36% dintre români spun că ar participa la apărarea țării, 33% sunt indeciși și 29% ar încerca să plece cu familia. Cei mai mulți români consideră că Rusia este de vină peste războiul din Ucraina și că principala piedică în calea păcii este tot Rusia. 


Deși vinovăția Moscovei este clară pentru marea majoritate a românilor, cei mai mulți (70%) vor ca războiul să se oprească și numai 28% cred că acesta trebuie continuat până la învingerea Rusiei. Aici intervin teama de extinderea conflictului și de agravarea crizei economice. PotrivitBarometrului de securitate a României, deși nu se poate vorbi de o reorientare strategică a românilor, apare la ei din ce în ce mai acut ideea că țara ar trebui săfie pragmatică și să pună accentul pe propriile interese. Totul în cadru euroatlantic, însă, nu în afara lui!


RadioRomaniaInternational · Nota 2 - 08.11.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-11-08 11:52:00
Vizualizari: 629
TiparesteTipareste