Campanie împotriva violenței în școli

campanie împotriva violenței în școli „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli” – este mesajul Ministerului Educației, care lansează o campanie în contextul recentelor cazuri de agresiune petrecute în școli.

Ministerul Educaţiei va derula campania "Nu sunteţi singuri. Împreună oprim violenţa din şcoli" în contextul cazurilor repetate de violenţă care au avut loc în ultima perioadă în unităţile de învăţământ din România. Un licean a tras cu o armă de tip airsoft într-un elev, iar altul și-a înjunghiat un coleg. Sunt doar două dintre cazuri. În plus, ministerul raportează, pentru anul școlar trecut, aproape 10.000 de acte de violență în unitățile de învățământ din România, cu 2.000 mai multe față de acum doi ani. Iar un raport World Vision realizat în perioada aprilie-mai 2022, arăta că 1 din 5 copii spune că violența este prezentă în școala lui mult sau foarte mult. Și fostul ministru de resort, Sorin Cîmpeanu, recunoștea fenomenul și anunța necesitatea grupurilor de acţiune anti-bullying în orice şcoală din România. 

''Nu sunteţi singuri" este mesajul pe care îl transmitem elevilor care au fost victime ale violenţei verbale, fizice sau psihologice, cărora trebuie să le fim alături şi să le protejăm drepturile - anunță acum, noul ministru, Ligia Deca. Într-un comunicat, ministerul dezaprobă orice act de violență fizică, verbală, psihologică și consideră esențial ca elevii care au dat dovadă de un comportament violent să beneficieze de consiliere adecvată. În același timp, familia și școala trebuie să depună toate eforturile, astfel încât manifestările violente să nu se mai repete - spun autoritățile. În plus, ministerul anunță că va populariza, prin intermediul reţelelor sociale, o serie de noţiuni elementare despre tipurile de violenţă, cyberbullying, utilizarea reţelelor de socializare, drepturile şi obligaţiile elevilor, rolul Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi al Poliţiei "Siguranţă Şcolară". Instituția a lansat deja, printr-un clip video, o campanie de conştientizare a acestor probleme, în cadrul căreia transmite că nu este indiferentă la cazurile repetate de violenţă care au avut loc în ultima perioadă în şcolile din România. 

Ministrul Educației, Ligia Deca:  Şcoala este un spaţiu al învăţării şi al socializării, nu al loviturilor. Cereţi profesorilor să discute cu voi despre drepturile şi obligaţiile pe care le aveţi, dar şi despre consecinţele faptelor de violenţă. Cereţi sprijin atunci când simţiţi că furia şi frica pun stăpânire pe voi. Refuzaţi să fiţi părtaşi la orice act de agresiune fizică sau verbală, şantaj, bullying sau chiar cyberbullying. Şi nu uitaţi, nu sunteţi singuri! Ministerul Educaţiei mai anunță că împreună cu ministerul de Interne va organiza sesiuni de lucru pentru a stabili un calendar de activităţi de prevenire a consumului de droguri, activităţi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale la nivelul unităţilor de învăţământ gimnazial, precum și consilierea elevilor aflaţi în situaţii de risc, simultan cu instruirea cadrelor didactice. 

RadioRomaniaInternational · Campanie împotriva violenței în școli - 11.11.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-11-11 11:33:00
Vizualizari: 570
TiparesteTipareste