Raport trimestrial privind inflaţia

raport trimestrial privind inflaţia Chiar dacă în octombrie inflaţia anuală s-a redus puţin şi, potrivit multor analişti vârful de creştere ar fi fost depăşit, BNR consideră că ea va continua să mai urce puțin.

Banca Naţională a României anticipa, în mai 2022, o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru finalul anului viitor, pentru ca trei luni mai târziu estimările să indice valori în creștere, respectiv o inflaţie de 13,9% pentru finalul anului şi de 7,5% pentru finele lui 2023. Acum, banca centrală avansează din nou cifre în creștere, majorând la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, urmând ca în septembrie 2024 inflația să se reducă la aproximativ 4%. Ritmul scumpirilor s-a mai temperat de la o lună la alta, spun specialiștii BNR, dar în continuare vor fi diferenţe semnificative faţă de perioadele similare din anul trecut, iar reducerea inflației va veni pe măsura scăderii presiunii factorilor care au determinat creşterile de preţuri. 


Conform raportului trimestrial asupra inflaţiei, publicat luni de BNR, acest scenariu este marcat de multiple riscuri, cele mai importante fiind efectele războiului din Ucraina sau evoluţiile preţurilor materiilor prime şi bunurilor, în special la energie şi alimente. Guvernatorul Mugur Isărescu: "În ceea ce priveşte efectele războiului din Ucraina, am adoptat o poziţie, spunem noi, uşor pozitivă, nu optimistă. Ele se vor resorbi treptat, nu vedem înrăutăţiri masive. La preţurile materiilor prime, avem datele care să ne arate o anumită stabilizare a cotaţiilor. Blocajele lanţurilor globale de valoare adăugată le vedem într-o disipare treptată a sincopelor, situaţia epidemiologică - nu avem date care să ne confirme o resurgenţă a infecţiilor COVID, iar mixul de politici macroeconomice este pozitiv. Am lucrat până acum bine cu guvernul, vedem o continuare a normalizării politicii monetare." 


Mugur Isărescu a mai precizat că majorările de dobândă-cheie ale BNR s-au situat în zona celor ale băncilor centrale din regiune. Dobânzile nu sunt foarte mari în România comparativ cu alte state, leul fiind una dintre cele mai stabile monede din regiune, a explicat guvernatorul, pentru că dacă şi deprecierea monedei naţionale ar fi adus presiuni inflaţioniste, situaţia creşterii preţurilor ar fi fost mult mai dificilă, aşa cum arată exemplul Ungariei.

În România, dobânzile au crescut eşalonat, BNR dorind inclusiv să dea timp celor cu credite în lei să se obişnuiască cu noile niveluri de rată de dobândă şi cu faptul că perioada dobânzilor negative sau foarte mici a trecut, a mai spus Mugur Isărescu. Totodată, guvernatorul s-a declarat încrezător că economia României va înregistra anul viitor doar o încetinire a creşterii şi nu o recesiune tehnică - scăderea Produsului Intern Brut două trimestre consecutiv, dar că aceste evoluţii depind, în principal, de capacitatea Guvernului de a atrage bani europeni.


RadioRomaniaInternational · Nota 1 - 15.11.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-11-15 11:57:00
Vizualizari: 463
TiparesteTipareste