Practicile SLAPP sunt în creștere în întreaga lume și nu constau doar în procese civile. Termenul SLAPP - Strategic Lawsuit Against Public se referă, în general, la un proces intentat de subiecți puternici (de exemplu, o corporație, un funcționar public, o persoană de afaceri de profil înalt) împotriva unor persoane sau organizații non-guvernamentale care și-au exprimat o poziție critică cu privire la o problemă de fond cu un anumit interes politic sau semnificație socială.
În urma asasinarii jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, un grup de europarlamentari europeni a solicitat Comisiei UE să promoveze o directivă UE anti-SLAPP, pentru a contracara încercările de a reduce la tăcere jurnalismul de investigație.
În plenul Parlamentului European, europarlamentarul Ramona Strugariu a vorbit despre despre importanța presei libere, a jurnaliștilor și a tuturor celor care își continuă investigațiile în ciuda presiunilor la care sunt supuși.
"Poți lupta cu o armă, sau poți lupta cu stiloul în mână. Istoria a arătat că, de cele mai multe ori, un stilou a fost mai puternic decât o armă. Pentru acei "soldați ai adevărului", precum Daphne, lupta pentru o lume cu mai puțină corupție, pentru libertatea de exprimare și statul de drept i-a costat viața.
Au ucis-o, cu impunitate, până astăzi, dar nu i-au putut omorî povestea. Proiectul "Daphne - Povești interzise" există în continuare, ducându-i munca mai departe.
Guvernele ar trebui să onoreze aceasta lupta pentru adevăr, nu să o îngroape. Trebuie să punem capăt impunității pentru cei care reduc la tăcere jurnaliștii, activiștii și lucrătorii mass-media. Asta trebuie să facem în această instituție, să legiferăm și să lucrăm cu guvernele noastre astfel încât aceste practici să înceteze și jurnaliștii să fie protejați. Asta îi datorăm lui Daphne și oamenilor ca ea.
Altfel, nu va mai fi niciun adevăr pentru care să luptăm. Și vă rog, dragi colegi și domnule comisar, luați în considerare redenumirea Directivei europene anti-SLAPP "Legea Daphne". Ea merită asta."