Sprijin european pentru Republica Moldova

sprijin european pentru republica moldova România, Franța și Germania sprijină Rep.Moldova, afectată de conflictul ruso-ucrainean

Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei vecine afectează și Republica Moldova, care a devenit o victimă colaterală, suportând, pe mai multe planuri, consecințele nefaste ale acestui conflict. Fostul stat sovietic, având o populație majoritar românofonă și care se învecinează cu România, se confruntă, între altele, cu frecvente pene de curent. Tocmai de aceea, România, Franța și Germania întind Republicii Moldova o mână de ajutor, pentru ca aceasta să facă față provocărilor unei ierni care îi va pune la grea încercare pe locuitorii săi. Şeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a co-prezidat, luni, la Paris, alături de omologii francez şi german, Catherine Colonna, respectiv Annalena Baerbock, cea de-a treia Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, la care au participat și presedintele Franței, Emmanuel Macron și liderul de la Chișinău, Maia Sandu. O atenţie deosebită a fost acordată crizei energetice care afectează profund cetăţenii Republicii Moldova şi generează dificultăţi economice majore Chişinăului. Acest stat va primi un nou ajutor internaţional de peste 100 de milioane de euro, pentru a face faţă consecinţelor războiului din Ucraina, printre care se numără criza energetică şi afluxul de refugiaţi, dar şi pentru a continua reformele demarate în vedere aderării la Uniunea Europeană, a anunţat preşedintele francez, Emmanuel Macron. 


La rândul său, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a menționat sprijinul bugetar direct al Bucureștiului în valoare de 10 milioane de euro transferat în octombrie și reacţia promptă privind facilitarea livrărilor de curent electric, începând cu 14 octombrie. Acesta a precizat că, dintr-un pachet de asistenţă de 100 de milioane de euro, România intenţionează să plătească, până la sfârşitul acestui an, o primă tranşă de 25 de milioane de euro sub formă de granturi pentru implementarea proiectelor din sectoarele educaţiei, dezvoltării regionale şi serviciilor de utilităţi publice. "Niciodată în istoria recentă, Republica Moldova nu a avut nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale la fel ca acum", a afirmat oficialul de la București, care a adăugat că războiul brutal dezlănţuit de Rusia împotriva Ucrainei este principalul motor al crizelor energetică şi economică cu care se confruntă Chişinăul. Totodată, războiul de agresiune al Moscovei a adus la lumină multiplele vulnerabilităţi ale Republicii Moldova în materie de economie, pe dimensiune sociopolitică, dar şi în ceea ce priveşte rezilienţa şi capabilităţile de apărare, a mai spus şeful diplomaţiei de la Bucureşti. 

La rândul său, președinta Maia Sandu a denunţat şantajul energetic la care recurge Moscova, pentru că Republica Moldova a ales calea europeană şi să sprijine Ucraina, poziţionându-se ferm împotriva agresiunii Federaţiei Ruse. "În calitate de ţară candidată la UE, vom face progrese pe acest drum al integrării, inclusiv din punct de vedere energetic, pentru a accelera tranziţia către energia verdeˮ, a mai spus Maia Sandu. 

RadioRomaniaInternational · Sprijin european pentru Republica Moldova - 22.11.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-11-22 11:33:00
Vizualizari: 229
TiparesteTipareste