Jurnal românesc - 24.11.2022

jurnal românesc - 24.11.2022 Miniştrii de Externe român şi spaniol, Bogdan Aurescu şi Jose Manuel Albares, au decis începerea cât mai curând a negocierilor pentru încheierea Acordului bilateral privind menţinerea dublei cetăţenii pentru membrii comunităţii româneşti din Spania

Miniştrii de Externe român şi spaniol, Bogdan Aurescu şi Jose Manuel Albares, au decis începerea cât mai curând a negocierilor pentru încheierea Acordului bilateral privind menţinerea dublei cetăţenii pentru membrii comunităţii româneşti din Spania, respectiv pentru membrii comunităţii spaniole din România. Şeful diplomaţiei române a salutat decizia care vine în întâmpinarea dezideratului comunităţii româneşti rezidente de păstrare a cetăţeniei române la momentul solicitării şi respectiv al obţinerii cetăţeniei spaniole. Aurescu a arătat că deschiderea deosebită obţinută din partea autorităţilor spaniole cu privire la acest subiect "confirmă recunoaşterea şi aprecierea contribuţiei esenţiale a comunităţii româneşti la societatea spaniolă". În ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, ministrul român i-a mulţumit omologului spaniol pentru susţinerea constantă în vederea atingerii acestui obiectiv major al României şi l-a informat cu privire la evoluţiile referitoare la acest parcurs. Bogdan Aurescu a făcut parte din delegaţia oficială, condusă de prim-ministrul Nicolae Ciucă, ce a fost prezentă la Castellón de la Plana, la şedinţa comună a Guvernelor României şi Spaniei.


Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Castellon de la Plana, cu membrii celei de-a doua comunităţi de români ca mărime din Spania, cărora le-a transmis că Bucureştiul ia măsuri pentru a-i sprijini şi pentru a le înlesni relaţia cu instituţiile statului. "Ştim cu toţii că nu aţi plecat de acasă de bine şi aţi venit aici pentru a vă găsi un rost şi a reuşi să vă duceţi viaţa mai departe. (...) La nivelul Guvernului am luat măsuri astfel încât relaţia dintre Guvernul României, dintre instituţiile statului român şi cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea în diaspora să se materializeze într-un sprijin de care cu adevărat să vă bucuraţi", a declarat Ciucă. Şeful Guvernului s-a arătat încântat de faptul că o mare parte a celor prezenţi la întâlnire au fost tineri, care au spus că intenţionează să se repatrieze. "Până atunci, lucrăm la aceste posibilităţi de legătură, chiar şi prin proiectele care sunt în ţară şi la care se poate aplica fără să fie nevoie să se mute fizic deocamdată acasă", a spus premierul. Aproape 1,1 milioane de români trăiesc în Spania, potrivit ministerului spaniol al Incluziunii, Securității Sociale și Migrației.


Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege potrivit căruia străinii care sunt căsătoriţi de cel puţin 10 ani cu cetăţeni români pot dobândi cetăţenia română, chiar dacă nu domiciliază în România. Proiectul de lege, adoptat cu 253 voturi "pentru", completează Legea cetăţeniei române nr.21 din 1991. Camera Deputaţilor este for decizional în această speţă.


Liga Studenţilor Români din Străinătate, filiala Italia, organizează, pe 25 noiembrie, la Roma, evenimentul "Pe urmele românilor care au făcut istorie în Italia". Iniţiativa are loc în cadrul proiectului LSRS Worldwide Conference, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Conferinţa va cuprinde o prezentare a iniţiativei LSRS Italia de cartografiere a plăcilor şi a monumentelor comemorative dedicate românilor iluştri, care au avut un impact important asupra istoriei Italiei, prezentarea unui parcurs istoric al vieţii principalelor personalităţi culturale şi politice din perioada medievală până în cea modernă, o analiză a istoriei relaţiilor bilaterale dintre Italia şi România şi o analiză a rolului pe care îl are istoria în dezvoltarea şi creşterea tinerilor cetăţeni activi. "Prin conferinţa din acest an dorim să parcurgem paşii unor personalităţi de seamă din istoria României care au împletit firele poveştilor lor de viaţă cu cele ale istoriei italiene, reprezentând cu vitejie şi demnitate tricolorul românesc în peninsulă", a transmis LSRS Italia. Evenimentul vine în continuarea proiectului Repatriot - Fraţi Îndepărtaţi, Rădăcini comune, care s-a desfăşurat anul trecut, cu ocazia Zilei Naţionale a României.


44 de artiști plastici din Târgu Mureș prezintă, la Roma, opere de artă recente în cadrul unor expoziţii simultane la Galeria de artă a Accademiei di Romania și la Accademia d'Ungheria. Manifestarea de la reprezentanţa culturală românească în capitala Italiei cuprinde 70 de lucrări de pictură, sculptură, textilele și foto/media şi este curatoriată de artista Mana Bucur, președintele filialei Uniunii Artiștilor Plastici din Târgu Mureș. Expoziția este deschisă până pe 6 decembrie.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 24.11.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-11-24 11:00:00
Vizualizari: 560
TiparesteTipareste