Regimul comunist din Coreea de Nord este din nou în centrul atenției internaționale. La nici două luni de la lansarea unei rachete balistice care a violat spațiul aerian al Japoniei, regimul de la Phenian a lansat o nouă rachetă balistică intercontinentală și a provocat o reacție a țărilor din G7 și Uniunea Europeană. Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, împreună cu miniştrii ţărilor din G7, condamnă "în termenii cei mai fermi lansarea iresponsabilă a unei rachete balistice intercontinentale" efectuată de Coreea de Nord, şi cere înăsprirea sancţiunilor economice de până acum.
Mihai Sebe crede că lansarea noii rachete este un nou episod al unui serial în care regimul comunist de la Phenian doreşte, simbolic, să arate că deţine putere de negociere în arena internaţională.
"În prezent, asistăm la acest val recent de teste de rachete ale Coreei de Nord pentru a îmbunătăți arsenalul său nuclear și a obține mai multe concesii în negocierile viitoare. Aceste teste sunt menite să submineze încrederea comunității internaționale în explicații date sancțiunilor menite să limiteze programul nuclear nord-coreean și să obțină o serie de relaxări la nivel internațional cu privire la situația Coreii de Nord. În fapt, Uniunea Europeană a lansat încă de acum câțiva ani o serie de sancțiuni la adresa Coreii de Nord, care au mers deseori în paralel cu sancțiunile la adresa Federației Ruse, cele mai recente sancțiuni datând din aprilie acest an când Consiliul Uniunii Europene a adăugat 8 persoane și 4 entități pe lista celor care fac obiectul măsurilor respective îndreptate împotriva Republicii Populare Democrate Coreene. Pe scurt, avem de-a face cu interdicție de călătorie, cu înghețare a activelor, cu interdicții de a pune fonduri sau resurse economice la dispoziía persoanelor sancționate și la adresa entităților nord-coreene."
Ce înseamnă înăsprirea sancţiunilor economice? Mihai Sebe:
"Viitoarele măsuri nu au fost încă detaliate în plan internațional. În schimb, ele sunt menite să acționeze în profunzime și să împiedice viitoarea dezvoltare a programelor nord-coreene de arme de distrugere în masă. Acestea pot să varieze de la sancțiuni economice, de la o intensificare a sancționării diverselor entităților nord-coreene și diverselor persoane și extinderea listelor persoanelor spuse sancțiunilor până la alte restricții care pot fi încadrate în legislația internațională și sunt conforme cu dreptul internațional."